Skip to content
Politică

Politica pumnului în gură în PNL ia avânt: Zamfir, pus la stâlpul infamiei de un junior cu funcții EXCLUSIV

newsar.ro
" "

Tocmai când speram ca săptămâna să se încheie calm, ca o compensație pentru binecunoscutul circ din Parlament, ne-a atras atenția o știre absolut uluitoare: deputatul Robert Sighiartău (28 de ani, secretarul general al PNL) și-a atacat un coleg de partid și de Parlament: pe senatorul Daniel Zamfir (50 de ani, președintele Comisiei economice din Senat). Motivul? Proiectul de lege prin care Zamfir vrea să plafoneze dobânzile la creditele bancare.

DETALII AICI: Uluială în PNL: Un novice liberal ridică glasul la Daniel Zamfir

" "
" "

Pentru început, ne vedem nevoiți să precizăm următorul lucru: redacția PSnews.ro NU discută oportunitatea sau corectitudinea unei astfel de inițiative legislative precum cea a senatorului de Brașov, ci mecanismul de pumn în gură aplicat unui parlamentar. Iar aceste poale în cap au fost puse nu în vreo ședință de grup legislativ, ci pe Facebook, apoi în presă. Ținând cont că atât Sighiartău, cât și Zamfir sunt parlamentari, ne-am aștepta ca primul să fi avut timp să deprindă mecanismele de partid și de Legislativ și să știe că există ședințe de grup (la Cameră, la Senat ȘI reunite) unde aleșii pot stabili cum votează o lege sau alta. Simpla aducere a unui coleg de partid la stâlpul infamiei (de pe Facebook, din presă, apoi la stâlpul infamiei din BEx-ul PNL) nu pare să facă deloc cinste unui partid liberal și mai ales unui partid care și-a făcut un cod de onoare din pluralismul opiniilor.

Repetăm: nu intrăm pe fondul problemei (dacă proiectul de lege privind creditele este rezonabil sau nu, necesar sau nu), ci remarcăm două chestiuni fundamentale.

UNU: Daniel Zamfir NU face o politică contrară doctrinei care reprezintă ACUM Partidul Național Liberal, din simplul motiv că actualul PNL nu mai este liberal radical (ca pe vremea când făcea parte din ALDE Europa), ci este un partid popular (afiliat PPE). Iar doctrina populară în sine privește și către acea parte a spectrului politic legată de protecție socială, solidaritate etc (zone comune cu stânga politică).

DOI: Daniel Zamfir este unul dintre extrem de puținii aleși ai PNL din actuala legislatură (dacă nu chiar singurul) care nu s-au complăcut în simple exerciții retorice de înfierare a puterii PSD-ALDE. Cu alte cuvinte: Zamfir a depășit sterilitatea vituperațiilor și a izbutit să-i convingă pe oamenii lui Dragnea și Tăriceanu a îi susține în Parlament proiectele de lege (darea în plată, conversia creditelor la curs istoric, plafonarea dobânzilor (ne)bancare etc). În schimb, când ne uităm la ceilalți parlamentari PNL din ultimul an, nu prea vedem nimic concret, ci doar încrâncenări de tip Gică Contra, specifice mai degrabă USR-ului. Vi se pare puțin lucru ca – la cât de îndârjită este acum relația PSD-PNL – un parlamentar de pe băncile opoziției să aibă suficientă abilitate, încât să meargă cu demersuri legislative pe o nișă dedicată exclusiv stângii?

Iar Daniel Zamfir se vede acum bălăcărit de către Robert Sighiartău. La 28 de ani, Sighiartău s-a pomenit pus în capul bucatelor, ca secretar general al PNL – așadar, numărul 2 din al doilea cel mai mare partid al României. La vârsta când alții încă lipesc afișe și-și rup pingelele umblând din casă-n casă cu activul de partid, bistrițeanul s-a trezit cu un cadou nesperat, aparent fără alt merit decât acela că pare să fi avut spatele asigurat de către baronii portocalii din vestul țării.

Și nu vorbim fără acoperire – cifrele spun totul! Daniel Zamfir are 31 de luări de cuvânt în 17 ședințe, în timp ce Robert Sighiartău a cuvântat de 10 ori în 9 ședințe. Înțelegeți despre ce vorbim? SG-ul PNL nu a catadicsit să își facă simțită prezența decât în nouă ședințe.

Sigur că în dreptul paginii lui Sighiartău apar 33 de propuneri legislative inițiate (față de 12 ale lui Zamfir), însă nu l-am văzut pe numărul doi al liberalilor să spună: „Ăsta e proiectul meu, eu și consilierii mei l-am gândit, m-am consultat cu toate părțile interesate și sunt gata să mă bat până-n pânzele albe cu PSD și ALDE pentru ca legea asta să treacă!” În schimb, l-am văzut pe secretarul general mestecând generalități de tipul: „reforma clasei politice / integritate / oameni noi / să fie bine ca să nu fie rău”.

De partea cealaltă, dintre cele 12 proiecte de lege ale lui Zamfir, remarcăm drept inițiative proprii cea privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi (modificarea şi completarea Legii nr.94/1992), contractele de credit pentru consumatori (modificarea OUG nr.50/2010), dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar (modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011), operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing (modificarea OG nr.51/1997).

Ca și cum nu ar fi de ajuns, CULMEA IRONIEI face ca pe două dintre inițiativele în care apare numele Zamfir să își fi pus semnătura de co-inițiator însuși Sighiartău! Ne referim la propunerea legislativă (PL-x) privind preluarea imobilelor reprezentând case de cultură a sindicatelor în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora în proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale unde sunt situate, precum și la PL-x-ul pentru modificarea art.199 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal.

În plus: ne-am uitat peste proiectele de legi din mandatul 2012-2016 unde apare numele lui Daniel Zamfir și nu mică ne-a fost mirarea să vedem că pe APROAPE TOATE apare printre co-semnatari și actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, care vedem că tace atunci când un nume greu din propriul partid este beștelit de către cineva încă aflat la stadiul de speranță.

Dar de ce ne mirăm? Țineți minte cum în octombrie DCnews publica lista comunicatorilor agreați de către PNL, remarcând – pe bună dreptate – că numele lui Zamfir NU figura acolo. Așadar, Orban a pornit cu stângul în relația cu un parlamentar al propriei formațiuni politice, DEȘI vede bine că acest parlamentar continuă să fie – chiar și așa, marginalizat – unul dintre vectorii de imagine ai Partidului Național Liberal.

Revenind la Robert Sighiartău, trebuie să spunem că Aristotel ne-a învățat că orice discurs are trei dimensiuni: logos (ideile propriu-zise), pathos (stilul în care sunt ele expuse) și ethos (cine le emite). După cum vedeți, aici avem o problemă de ethos: CINE face zaveră în PNL împotriva unuia care și-a construit reputația pe munca de parlamentar și mai puțin pe răfuieli politice? Unul care se poate recomanda mai degrabă prin funcțiile pe care le deține decât prin ceea ce este ca om politic. Și atenție: Sighiartău este parlamentar de aproape un an de zile – a avut timp berechet să își dea măsura greutății politice!

Trăgând linie, vedem că, până la urmă, acest scandal aruncă un strat gros de noroi pe obrazul PNL. Imediat cum a apărut știrea cu Sighiartău, redacția PSnews.ro a încercat să obțină puncte de vedere de la diverși fruntași liberali – inclusiv de la Ludovic Orban -, însă ba nu au răspuns la telefon, ba l-au luat pe „no comment” în brațe. Vedem, așadar, cum Partidul Național Liberal comite o gogomănie cât casa, pentru simplul fapt că își anulează esența doctrinară: libertatea de gândire, pluralismul punctelor de vedere. Celebru altădată ca un partid care intră în congres cu două facțiuni și iese cu șapte, PNL își taie acum singur creanga de sub picioare, nepermițând să existe curente de opinie în interiorul său (chiar dacă acestea sunt mai radicale).

În încheiere, mai spunem doar atât: dacă Robert Sighiartău ȘI MAI ALES Ludovic Orban (cel care patronează toată ostilitatea tăcută împotriva lui Daniel Zamfir) vor să îi cunoască lumea ca liberali, ar trebui să știe că unul dintre principiile de bază ale liberalismului este tocmai libertatea de opinie. ÎN PLUS (că tot este astăzi – vineri – Ziua Constituției): legea fundamentală prevede – la art. 69, alin. 2 – că „orice mandat imperativ este nul”. Cu alte cuvinte: dacă îi bagi pumnul pe gât unui parlamentar și îi impui ce să voteze ori cum să gândească, ai dărâmat toată construcția democratică.

Este penibil, ba chiar de-a dreptul grețos să vedem cum PNL – un partid cu o istorie de peste 140 de ani – se transformă cu pași repezi într-un mic PSD, ba chiar în al doilea UNPR. Mai lipsește doar Gabriel Oprea din peisaj – nu de alta, dar PNL are deja un Codrin Ștefănescu, iar el se numește Robert Sighiartău. Ba s-avem pardon: Sighiartău este încă prea timid să joace în liga cea mare, ca Ștefănescu.

2 comentarii la “Politica pumnului în gură în PNL ia avânt: Zamfir, pus la stâlpul infamiei de un junior cu funcții EXCLUSIV

  1. Acest băiețel cu vasta lui experiență de vânzător de asigurări RCA și de dealer de mașini second hand s-a ajuns mare parlamentar. Hal de pardit ce a ajuns și ăsta. Hai că se poate și sub 19%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *