Skip to content
Sănătate Societate

”Politici de sănătate în UE – modele europene vs. modelul românesc. Cristian Bușoi: Sănătatea este un domeniu în care instituțiile europene au un rol limitat

PSnews.ro

Eurodeputatul Cristian Bușoi, prezent vineri la dezbaterea ”Politici de sănătate în UE – modele europene vs. modelul românesc”, organizată la Centrul InfoEuropa din București, a atras atenția, printre altele, că țara noastră are mari dificultăți la atragerea fondurilor europene pentru cercetare în sănătate.

Europarlamentarul a ținut să sublinieze că nu avem o tradiție și o infrastructură bine fundamentată în acest sens, dar lucrăm pentru a spori șansele cercetătorilor români de a accesa finanțări de la Uniunea Europeană în următorii șapte ani,

,,Sănătatea este un domeniu în care instituțiile europene au un rol limitat, ținând de subsidiaritate, asta însemnând că toate statele membre au foarte mare libertate în a-și stabili politici și priorități, asta și pentru că sistemele de sănătate din UE sunt destul de diferite. Însă există și atribuții la nivel european și instituții implicate în politici de sănătate, precum Comisia Europeană, prin comisarul pe domeniu, sau agenții, precum Agenția Europeană a Medicamentului, cu care voi colabora în numele Comisiei de Sănătate și Mediu din PE. În februarie voi avea o întâlnire cu reprezentanții acesteia pentru a vedea cum îi poate sprijini Parlamentul și, de asemenea, cum putem crește prezența României acolo”, a explicat eurodeputatul în deschiderea evenimentului.

Totodată, Cristian Bușoi a vorbit și despre accesul cetățenilor europeni la servicii de îngrijire medicală în alte state membre ale Uniunii Europene, reglementat în cadrul unei directive europene, și despre direcțiile de finanțare la nivel european în ceea ce privește infrastructura de sănătate și cercetarea atât în general, cât și în contextul negocierilor privind următorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.

Cât despre implementarea Directivei privind dreptul la îngrjiri medicale transfrontaliere, gazda evenimentului a explicat că cea mai mare problemă este faptul că cetățenii europeni nu-și cunosc cu adevărat aceste drepturi, din lipsa unor campanii de informare în majoritatea statelor membre. Dincolo de aceasta, o altă problemă este legată de punctele de contact care adesea nu pot oferi informații complete despre tarife și serviciile de calitate de care un cetățean poate beneficia.

,,Pentru bolile rare, pentru cancere, apelăm de multe ori, eu și staff-ul meu de la Bruxelles, la rețeaua europeană de referință, care cuprinde mai multe centre, spitale, secții, aflate într-o rețea de excelență la nivel european, existând și o mică echipă de coordonare cu punctele de contact care ne direcționează spre un anumit spital în funcție de diagnostic”, adăugând că ,,punctele de contact sunt în general necunoscute în România și alte state membre, deci greu de accesat, iar asta este una dintre direcțiile pe care am promis să acționăm în perioada următoare”, a explicat Cristian Bușoi.

Precizăm că evenimentul a fost organizat de CaleaEuropeana.ro si  găzduit de Centrul InfoEUROPA din cadrul MAE, cu participarea eurodeputatului Cristian Bușoi, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu și Sănătate din Parlamentul European.

Puteți urmări mai jos întreaga dezbatere:

LIVE Dezbaterea ”Politici de sănătate în UE – modele europene vs. modelul românesc”. Evenimentul este organizat Calea Europeană, cu participarea eurodeputatului Cristian Bușoi (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu și Sănătate din Parlamentul European. Dezbaterea a fost găzduită de Centrul Infoeuropa.

Publicată de Calea Europeană pe Vineri, 29 noiembrie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *