Politicianul pro-rus este aproape de victorie în alegerile parlamentare din Slovacia (rezultate parțiale)

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, este aproape de o victorie în alegerile parlamentare, după o campanie în care s-a angajat să pună capăt ajutorului militar pentru Ucraina, arată rezultatelor parţiale de duminică, relatează Reuters.

Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER al lui Fico conducea cu 23,3% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 17%, iar partidul HLAS, care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,43%.

Fostul coleg al lui Fico şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile privind viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare. Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei.

„Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală”, a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu duminică. Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător, dar proiecţiile a două site-uri de ştiri slovace, bazate pe rezultatele obţinute în 90% din districte, îl dau pe Fico drept câştigător cu o marjă de aproximativ 5 sau 6 puncte procentuale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL