Skip to content
Politică

Politicienii promovați de Klaus Iohannis, un eșec pentru PNL: Alina Gorghiu și Dacian Cioloș. În 2021, Florin Cîțu e marele pariu

Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban candidează, pentru a doua oară în carieră, împotriva unui adversar politic susținut direct de Klaus Iohannis. În anul 2014, Alina Gorghiu era impusă de Klaus Iohannis la conducerea partidului, în detrimentul lui Ludovic Orban, candidatul de pe locul 2 pentru șefia PNL. Liberalii au mers în 2014 pe mâna candidatului ales de Klaus Iohannis și după doar 2 ani au văzut cu toții că Alina Gorghiu a reprezentat un eșec total.

Klaus Iohannis a renunțat, în 2014, la conducerea PNL și a susținut-o pe Alina Gorghiu. Bucurându-se de celebritatea sa, Iohannis i-a convins pe liberali să o voteze pe Gorghiu. În 2014, la șefia PNL au mai candidat Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, dar înainte de votul din partid, Atanasiu și-a retras candidatura, lăsându-l pe Orban să spere până la capăt.

Chiar și la vremea respectivă, Iohannis și Orban nu erau deloc prieteni, așa cum nu au devenit nici până astăzi. Ludovic Orban s-a arătat deranjat, în 2014, de faptul că Iohannis nu l-a susținut pentru conducerea partidului, iar implicarea Președintelui României a fost decisivă în lupta internă din partid.

M-am simţit în mod evident nedreptăţit pentru faptul că preşedintele ales al României nu m-a susţinut pe mine, ci pe Alina Gorghiu. Deși a avut o altă opţiune, spun limpede şi clar că sunt în prima linie a bătăliei pentru punerea în practică a proiectului Klaus Iohannis”, declarase Orban după încheierea votului.

După eșecurile Gorghiu și Cioloș, Iohannis pariază pe Cîțu

Dacian Cioloș a fost un alt pariu al lui Klaus Iohannis, după ce PSD a ieșit de la guvernare în 2015. Președintele României a preferat să lase guvernarea unui om fără nicio experiență politică, care nu a răspuns niciodată la solicitările venite din PNL. Dacian Cioloș a fost inventat și promovat de Klaus Iohannis, dar în loc să ajute PNL, a ajutat PSD să obțină aproape 50% la alegerile parlamentare din 2016.

În 2021, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat susținerea pentru Florin Cîțu, la alegerile interne din PNL, și cei doi au fost văzuți de multe ori împreună. „Faptul că merg împreună cu premierul la diferite evenimente este un semnal de susținere pentru premierul Florin Cîțu, premierul propus de coaliția de guvernare, și este evident în interesul meu, al coaliției și al României ca acest guvern să performeze, ceea ce până acum și face”, a răspuns Klaus Iohannis când a fost întrebat dacă îl susține pe Cîțu pentru conducerea PNL.

Alina Gorghiu și Dacian Cioloș au fost cele mai mari pariuri ale lui Klaus Iohannis pentru PNL, dar rezultatele slabe din 2016 i-au convins pe liberali că au nevoie de un politician cu experiență și l-au votat pe Ludovic Orban în funcția de președinte PNL, în 2017. Tot în 2016, Alina Gorghiu îl punea pe Florin Cîțu pe lista pentru Senat, în București, deși acesta nu avusese nicio experiență politică, însă era prieten cu Lucian Isar, soțul senatoarei Gorghiu. Astfel, intrarea în politică a lui Cîțu se datorează unui cerc de prieteni, iar mai departe ascensiunea unui cerc de influență din PNL, din care face parte și Alina Gorghiu.

Ludovic Orban are de înfruntat un adversar promovat intens de Klaus Iohannis și bătălia aceasta este mai ales una de orgoliu, în care actualul președinte PNL trebuie să demonstreze că a învățat din greșelile din trecut. Lupta este dezechilibrată deoarece Cîțu se bucură de vizibilitate pe scena politică atât cu funcția de premier, cât și cu susținerea lui Iohannis, care girează pentru actualul prim-ministru.

Spre deosebire de 2014, Klaus Iohannis este aproape de final de mandat și va părăsi în curând fotoliul de la Cotroceni. Nu mai reprezintă viitorul politicii românești și nimeni nu mai crede în promisiunile sale care nu s-au concretizat deloc. Istoria din cele două mandate ale lui Klaus Iohannis ne arată că nu știe să aleagă oamenii potriviți pentru PNL sau România și de fiecare dată când favoriții lui au ajuns în funcții importante, au eșuat în toate proiectele promise și au produs daune pentru partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *