POLITICO – Alegeri Germania 2025: Câștigătorii și învinșii

Bundestag Germania
Sursă foto: Deutscher Bundestag/Tobias Koch

Alegerile anticipate din Germania, declanșate de prăbușirea coaliției de stânga a cancelarului Olaf Scholz, au dus la o deplasare bruscă spre dreapta. După afișarea rezultatelor, este aproape sigur că următorul guvern va fi condus de învingătorii conservatori de duminică – deși drumul către formarea unei coaliții ar putea fi departe de a fi unul simplu.

Iată o analiză POLITICO a celor mai mari câștigători și învinși ai serii. Unii au fost mai ușor de evaluat decât alții.

Câștigătorii

Democrația

Germanii s-au prezentat în forță la ceea ce mulți au considerat a fi cele mai importante alegeri din ultimii ani. Cu o participare la vot de 83%, prezența la vot a crescut în comparație cu 76,6% înregistrată în 2021. Aceasta este cea mai intensă implicare publică într-un scrutin de la reunificarea Germaniei.

Friedrich Merz și alianța sa conservatoare (CDU/CSU)

Timp de luni de zile, Friedrich Merz s-a poziționat ca un fel de antidot pentru coaliția de stânga a lui Scholz, criticând guvernul pentru politicile sale privind migrația și economia. Această strategie a dat roade, transformând partidul din nou într-o forță dominantă în politica germană.

AfD

Formațiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost, într-un fel, cel mai mare câștigător al serii, înregistrând un rezultat dublu față de 2021. Accentul neobosit pus de partid pe imigrație, nemulțumirile economice și pozițiile favorabile Rusiei au atins un punct sensibil în rândul alegătorilor dezamăgiți, în special din est, unde s-a consolidat ca cel mai puternic partid.

Stânga

După ani de declin și o criză provocată de dezertarea politicienei vedetă Sahra Wagenknecht, Partidul Stângii a reușit să realizeze o renaștere uimitoare. Această formațiune, care își trage unele rădăcini din partidul comunist al Germaniei de Est, reușește surprinzător să facă apel la tinerii alegători din întreaga țară, indignați de ascensiunea extremei-drepte.

 

Învinșii

Friedrich Merz și alianța sa conservatoare

Îi punem în ambele secțiuni. Deși lucrurile nu sunt prea rele dacă ești un învingător clar și devii cancelar, este evident că numărul de voturi nu a fost atât de mare pe cât sugerau sondajele de opinie în urmă cu doar câteva luni. Merz va încerca probabil să formeze o coaliție cu Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga, lăsându-și conservatorii expuși atacurilor din partea AfD – care își propune să câștige următoarele alegeri naționale.

Olaf Scholz și SPD

Acest lucru este categoric. SPD, cel mai vechi partid din Germania, a obținut cel mai slab rezultat la alegerile naționale din ultimul secol. După aflarea rezultatelor, cancelarul Olaf Scholz a anunțat că nu va ocupa un post în următorul guvern. Partidul va încerca să se reinventeze în următoarele săptămâni prin schimbări de conducere. În ciuda pierderii uriașe, SPD va rămâne probabil la guvernare într-o coaliție bipartită cu conservatorii lui Merz.

FDP

Partidul Liber Democrat (FDP), conservator din punct de vedere fiscal, condus de fostul ministru de Finanțe, Christian Lindner, a fost cel mai mare perdant al serii. Căzând sub pragul de cinci procente necesar pentru a intra în Parlament, partidul a fost eliminat din Bundestag, fiind pedepsit pentru implicarea sa în coaliția de stânga a lui Scholz, care a eșuat. După ce rezultatul a devenit clar, Lindner a anunțat că se va retrage din „politica activă”.

Alianța Sahra Wagenknecht (BSW)

Sahra Wagenknecht, simbol al stângii, a suferit cea mai dureroasă pierdere. Noul ei partid populist de stânga a urcat în sondaje anul trecut – și a obținut rezultate foarte bune în trei alegeri de stat din estul Germaniei. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropiau alegerile naționale, partidul a pierdut avânt, în timp ce partidul din care aceasta plecase anterior, Stânga, a câștigat teren. După numărarea voturilor în toate circumscripțiile, luni dimineață, BSW a obținut 4,972%, puțin sub pragul necesar pentru a obține locuri în Parlament.

Verzii 

Verzii, odinioară în plină ascensiune, au fost înfrânți, cu o scădere de trei puncte procentuale față de alegerile parlamentare naționale anterioare. Prețurile ridicate la energie și dezamăgirea față de politicile economice ale ministrului Economiei, Robert Habeck, au împins alegătorii spre alte zone, deși partidul nu a pierdut atât de mult precum ceilalți parteneri de coaliție ai săi, SPD și FDP. Având în vedere că Merz va căuta probabil o coaliție cu SPD, Verzii nu vor face parte din următorul guvern. Acest lucru înseamnă că politicile de încetinire a schimbărilor climatice vor ocupa un loc secundar în următorul guvern.

 

Citește mai multe AICI.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: