POLITICO: Ancheta privind vaccinurile anti-COVID – Fără mesaje. Fără contracte. Fără critici

Uniunea Europeană
Sursa foto: Inquam / George Călin

Totul a început promițător. În martie 2022, Parlamentul European înființa un comitet special privind COVID-19, denumit COVI, un demers alimentat de dorința de a restabili o anumită responsabilitate democratică în cazul deciziilor în care legislatorii europeni au simțit că au fost marginalizați, scrie POLITICO.

Momentul părea potrivit pentru un impuls de transparență. Cu doar câteva săptămâni înainte, Ombudsmanul European mustrase Comisia pentru că nu a căutat mesajele text care ar fi fost schimbate între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, înainte de semnarea celui mai mare contract privind vaccinarea din UE. Apoi, faptul că eurodeputata belgiană Kathleen Van Brempt a fost desemnată pentru a conduce comisia specială, a arătat că totul e luat în serios.

16 luni mai târziu, nu știm mai nimic despre mesajele misterioase, iar puținele informații despre contractele de vaccinare provin din scurgeri de informații din presă. Ce s-a întâmplat?

 

Jurământ de confidențialitate

Pe 30 mai 2023, cu o săptămână înainte de ședința finală, un grup restrâns de deputați europeni din comisia COVID-19 a Parlamentului European a depus un jurământ de confidențialitate și a fost informat în privat despre rezultatul unui nou acord privind vaccinurile încheiat de Comisia Europeană cu gigantul farmaceutic american Pfizer

Participanților nu li s-a permis să ia notițe sau să-și aducă telefoanele mobile în interiorul sălii de ședință. Aceasta a fost ținută secretă chiar și față de ceilalți legislatori din comitetul COVI. Reuniunea a fost prezidată de Pierre Delsaux, șeful Autorității Europene pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare (HERA), potrivit a două persoane care s-au aflat în sală și care au vorbit sub protecția anonimatului.

Delsaux le-a oferit eurodeputaților detalii despre actualizările la mega-contractul UE din 2021 pentru cumpărarea de vaccinuri Pfizer/BioNTech, care a dus la cumpărarea a 1,1 miliarde de doze. HERA condusese negocierile pentru a reduce numărul de livrări de vaccinuri de la gigantul farmaceutic american, în urma unei solicitări din partea țărilor UE care se luptau cu o ofertă excedentară.

A fost a doua dintre aceste întâlniri secrete. Prima, pe aceeași temă și tot cu Delsaux de la HERA, a avut loc în timp ce negocierile erau încă în desfășurare, înainte ca acordul să fie finalizat la 26 mai. Comisia a anunțat că cele două părți au convenit ca Pfizer să distribuie livrările pe parcursul următorilor patru ani, până în 2027, reducând cantitatea totală de doze de la 450 de milioane care trebuiau livrate în acest an, conform POLITICO.

Aceste întâlniri confidențiale marchează o răsturnare de situație ironică pentru un comitet care considera transparența ca fiind un simbol definitoriu al său. În ultimul an, deputații europeni din cadrul comitetului au luptat pentru a clarifica negocierile dintre Comisia Europeană și Pfizer, în special circumstanțele tulburi din jurul negocierilor preliminare ale celui mai mare acord al blocului, care ar fi implicat un schimb de mesaje text între președintele Comisiei Europene și directorul executiv al Pfizer. Același contract a fost acum modificat în luna mai.

Comitetul i-a invitat atât pe Bourla, cât și pe von der Leyen la audieri publice în fața legislatorilor. În ambele cazuri, eforturile acestuia au fost zădărnicite; Bourla a refuzat de două ori (comitetul nu are puterea legală de a forța un invitat să apară), în timp ce invitația lui von der Leyen a fost respinsă de Conferința președinților Parlamentului, permițându-i să vorbească în privat cu liderii instituției.

COVI a solicitat, de asemenea, acces la contractele de vaccinare neredactate – o cerere pe care Pfizer a respins-o.

Pe măsură ce activitatea grupului avansa, transparența contractelor de vaccinare devenea din ce în ce mai mult un punct fierbinte.

Grupul Partidului Popular European (PPE), din care provine von der Leyen, a încercat să minimalizeze problema. Dar toate celelalte grupuri au fost mai vocale. Grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), de exemplu, a introdus amendamente care „denunță… lipsa de transparență în cadrul negocierilor”. De asemenea, acesta a cerut Comisiei atât să publice versiunea integrală și neredactată a contractelor, cât și să clarifice circumstanțele în care au avut loc negocierile.

 

În întuneric

În cele din urmă, totul s-a liniștit brusc. Grupul restrâns de eurodeputați informați cu privire la termenii actualizați ai contractului au fost de acord să semneze „declarații solemne”, prin care au promis să nu împărtășească informații de la întâlniri. Aceste formulare nu sunt obișnuite, dar trei oficiali ai Parlamentului cu experiență în comisia de comerț internațional, au declarat că au semnat documente similare în trecut.

În cadrul reuniunilor COVI, participanților – printre care se numărau președintele comisiei, Van Brempt, coordonatorii comisiei din partea grupurilor politice ale Parlamentului și asistenții grupului – nu li s-a dat acces la contractul scris modificat în sine. În schimb, aceștia au fost informați verbal cu privire la detalii, inclusiv cele care nu au fost împărtășite publicului.

Printre acestea se numărau noile cantități de vaccin din contractul modificat – despre care participantul la întâlnire a spus că au fost reduse de la 450 de milioane de doze de vaccin care urmau să fie livrate în acest an la 260 de milioane de doze repartizate pe parcursul a patru ani. POLITICO nu a reușit să confirme această cifră.

În comentariile transmise de biroul său ca răspuns la o solicitare din partea POLITICO, Van Brempt, care face parte din grupul S&D, a declarat că faptul că HERA a fost dispus să îi informeze pe deputați cu privire la stadiul negocierilor este un lucru pozitiv. Ea a adăugat, totuși, că „acest lucru nu rezolvă problema mai complexă a lipsei de transparență pentru publicul larg în ceea ce privește contractele dintre UE și producătorii de vaccinuri”.

Referirile la transparență din raportul final al comitetului au fost atenuate, probabil din nevoia de a nu da mai multă muniție grupurilor de extremă dreaptă care au făcut presiuni puternice pe tema negocierilor privind vaccinurile. În schimb, raportul, care a trecut de votul comitetului, „regretă lipsa de transparență” din timpul negocierilor, dar spune că aceasta a fost, „parțial justificată de respectarea dreptului la confidențialitate”. În plus, a dispărut cerința ca toate contractele complete și neredactate să fie făcute publice.

Raportul spune că deputații europeni ar trebui să primească versiunile neredactate ale contractelor „fără nicio altă întârziere”. Dar pentru publicul larg, solicitarea este ca acest lucru să se întâmple „atunci când este posibil din punct de vedere legal”.

Urmează ca întregul Parlament European să supună la vot raportul COVI, probabil în luna iulie, lucru care pune punct activității acestui comitet oricum temporar.

Autor: Carlo Martuscelli. Sursa: politico.eu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL