Skip to content
Externe

POLITICO: Asistăm la sfârșitul globalizării. Viitorul va fi guvernat de noile blocuri geopolitice

Shubham Dhage/Unsplash

Lumea se împarte azi în mai multe grupuri formale sau informale, care vor remodela totul, de la lanțurile de aprovizionare până la tot ce înseamnă durabilitate. Pe măsură ce națiunile din întreaga lume fac trecerea la vehiculele electrice, un nou bloc geopolitic care începe să se coaguleze în America Latină ar putea decide ce urmează să se întâmple la nivel global.

Noua „Alianță a litiului”, în care a intrat de curând Mexicul prin naționalizarea industriei de profil la începutul acestui an, include Argentina, Bolivia și Chile și controlează cea mai mare parte a acestei resurse extrem de importante.

Dar acesta nu este un eveniment izolat.

Pe tot globul, asistăm la formarea unor noi blocuri geopolitice. Pe măsură ce lumea se împarte în mai multe grupuri, atât formale (alianțe), cât și informale (coridoare comerciale) – acestea ar putea remodela economia.

Statele Unite au propus formarea „Chip 4”, o alianță pentru producerea de semiconductori cu Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, pentru a elimina China din lanțul de aprovizionare cu cipuri și de a opri creșterea tehnologică a Beijingului. Alianța este creată în timp ce „Corporația Internațională de fabricare a semiconductorilor” – cel mai mare producător de cipuri din China a anunțat un nou cip de minat Bitcoin în ciuda sancțiunilor americane. În plus, în societatea chineză au devenit din ce în ce mai populare idei radicale cum ar fi perceperea unei taxe de 400% pe smartphone-urile care utilizează chips-uri străine, în detrimentul celor locale.

Între timp, în Orientul Mijlociu, Israelul și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat Indiei și Statelor Unite pentru lansarea „I2U2”, un nou bloc pentru promovarea inovației. Prima întâlnire a grupului s-a încheiat cu o serie de acorduri, de la construirea de „parcuri alimentare” în Emiratele Arabe Unite, până la finanțarea proiectelor de energie solară în India, pentru crearea unor opțiuni de energie mai durabilă.

În Asia Centrală, în timp ce Kazahstanul dorește să redirecționeze fluxul comerțului fizic și digital în Eurasia, China a construit „Coridorul de Nord” care leagă Asia și Europa prin Rusia și Belarus, ca parte a Inițiativei Belt and Road (BRI).

Pe măsură ce războiul din Ucraina face ca acest coridor să fie nesigur, Kazahstanul a propus alternativa „Coridorului Mijlociu”, care ar conecta Asia și Europa prin Turcia. Acest lucru, desigur, creează o nouă problemă Statelor Unite: în loc să decupleze Europa de Rusia, acest lucru ar putea determina companiile europene să apeleze la China.

În tot acest context, lumea se îndepărtează rapid de ideea globalizării, iar noile alianțe și coridoare care se formează vor duce la o fragmentare globală și vor genera șocuri mari atât pentru guverne, cât și pentru întreprinderi.

În primul rând, multe dintre aceste noi blocuri exclusive create de SUA nu mai implică aliații tradiționali ai Americii, cum ar fi Canada, Franța sau Germania. Afară de Regatul Unit, Statele Unite își îndreaptă atenția asupra Indo-Pacificului, lucru care îi face pe vechii parteneri din Europa și Orientul Mijlociu să se întrebe dacă să rămână alături de acestea sau să caute alți parteneri.

Companiile vor fi, de asemenea, afectate de orice blocuri geopolitice la care aderă guvernele lor și, ca atare, își vor crea propriile blocuri. SK Telecom și Deutsche Telekom au semnat deja un pact pentru realizarea unei „Alianțe Metavers”, iar companii precum Tesla și-au exprimat interesul în construirea propriilor lanțuri de aprovizionare.

În cele din urmă, în timp ce atenția tuturor se îndreaptă către Vest sau Asia, Africa își face și ea intrarea în scenă. Recent, Uniunea Africană (UA) a organizat cea de-a treia ediție a Africa Integration Day ,cu tema deglobalizării și integrării africane. Mesajul transmis companiilor este următorul: bazați-vă pe voi înșivă, limitați dependența de restul lumii.

Timp de zeci de ani, economia globală a fost deschisă și accesibilă aproape tuturor, însă acum este vizibilă o nouă realiniere în curs de desfășurare, care împarte lumea de-a lungul unor noi falii.

Multe dintre aceste falii sunt ideologice – o schimbare masivă față de ultimele decenii, când ideologia părea să fi dispărut. În plus, consecințele deciziilor luate de aceste noi blocuri nu vor fi resimțite doar de țări sau companii, ci și de oamenii obișnuiți.

În viitorul apropiat, vor exista mai multe blocuri care vor concura pentru a guverna lumea. Și aceste blocuri vor trebui să coexiste între ele, găsind modalități creative de-și apropia țări și companii. Întrebarea este – cât de departe vor merge aceste noi blocuri geopolitice pentru a-si impune ideile ? Și ce se va întâmpla atunci când conviețuirea lor se va dovedi foarte dificilă?

Autor: Abishur Prakash, co-fondator, specialist în geopolitică, futurolog la Center for Innovating the Future (CIF), din Canada. De asemenea, este autorul a cinci cărți, cea mai recentă fiind The World Is Vertical: How Technology Is Remaking Globalization.

Sursa: Politico.com

Sursa foto: Shubham Dhage/Unsplash

https://www.politico.eu/article/new-geopolitical-blocs-govern-future/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *