POLITICO – Ce a spus Ursula von der Leyen VS. ce a vrut să spună

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Discursul Ursulei von der Leyen privind starea Uniunii a atins mai multe subiecte puternice, de la invocarea destinului istoric până la fuga emoționantă din calea războiului a unei ucrainence cu fiul ei.

Pentru instituțiile europene, care menționează frecvent cuvântul „strategie” dar îl pun rareori în practică, discursul a reprezentat un moment important. Probabil că a fost menit fie să îi consolideze moștenirea, fie să îi sporească șansele de a câștiga un al doilea mandat anul viitor (dacă decide să candideze).Poate din acest motiv, oficialul a adoptat un ton mai blând decât în trecut cu privire la subiecte delicate, cum ar fi ambiția climatică și statul de drept – lucru care a dus la reproșuri din partea multor politicieni și organizații neguvernamentale, dar și la evitarea provocării principalilor ei susținători.

Pentru cei care nu sunt obișnuiți să analizeze discursurile de la Bruxelles – sau pentru cei care sunt pur și simplu orbiți de culoarea somon a sacoului lui Von der Leyen  –  POLITICO a realizat o paralelă între ce a spus aceasta și ce a vrut să spună cu adevărat.

Ce a spus: „Uniunea noastră de astăzi reflectă viziunea celor care au visat la un viitor mai bun după cel de-al Doilea Război Mondial.”

Ce a vrut să spună: Poate că UE nu este perfectă, dar nu uitați ce realizare remarcabilă este faptul că Franța și Germania trăiesc în pace de o viață.

***

Ce a spus: „În următoarele 300 de zile trebuie să terminăm treaba pe care [europenii] ne-au încredințat-o.”

Ce a vrut să spună: Chiar credeați că astăzi îmi voi anunța candidatura pentru un al doilea mandat? Continuați să visați.

***

Ce a spus: „Aș dori să introducem în lege un alt principiu de bază: ‘Nu înseamnă nu’. Nu poate exista o egalitate adevărată fără libertate față de violență.”

Ce a vrut să spună: „Dacă ignorăm o multitudine de scandaluri de sexism generalizat și nu reușim să facem din actul sexual fără consimțământ o infracțiune penală în întreaga UE înainte de alegeri, va fi vina tuturor guvernelorțărilor membre ale Uniunii Europene.”

***

Ce a spus: „Pactul verde european s-a născut din această necesitate de a ne proteja planeta. Dar a fost conceput, de asemenea, ca o oportunitate de a ne păstra prosperitatea viitoare.”

Ce a vrut să spună: Ambiția climatică se termină acolo unde începe perturbarea economică. Suntem aici pentru a obține avantaje, nu pentru compromisuri dificile.

***
Ce a spus: „Pe măsură ce intrăm în următoarea fază a Pactului verde european, un lucru nu se va schimba niciodată: vom continua să sprijinim industria europeană pe tot parcursul acestei tranziții.”

Ce a vrut să spună: Perturbarea tehnologică nu trebuie să însemne că firmele noastre vor eșua. Iar dacă SUA și China se îndreaptă spre protecționism, la fel vom face și noi.

***
Ce a spus: „Concurența este adevărată doar atâta timp cât este corectă. Prea des, companiile noastre sunt excluse de pe piețele externe sau sunt victime ale unor practici prădătoare … Nu am uitat în ce fel ne-au afectat industria energiei solare practicile comerciale neloiale ale Chinei.”

Ce a vrut să spună: Globalizarea funcționează doar dacă toată lumea participă. A fi un comerciant liber într-o lume de mercantiliști puternici înseamnă să-ți pui singur piedici. Dar cel mai bine ar fi să nu menționați direct SUA – vor înțelege nuanța.

***
Ce a spus: „Comisia lansează o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice provenind din China.”

Ce a vrut să spună: Uneori, merg împotriva dorințelor producătorilor germani de automobile. Indiferent de temerile lor legate de represalii, piața noastră auto este prea importantă pentru a permite Chinei să o denatureze.

***
Ce a spus: „Europa este un continent de păduri. De la mărețele păduri de conifere din nord și est, trecând prin ultimele rămășițe de păduri virgine de stejar și fag din Europa Centrală, până la pădurile de stejar de plută din sudul Europei: toate aceste păduri sunt o sursă de neînlocuit de bunuri și servicii.”

Ce a vrut să spună: Asta nu include lupii. Urăsc lupii.

***

Ce a spus: „Sunt și rămân convinsă că agricultura și protecția mediului natural pot merge mână în mână. Avem nevoie de ambele.”

Ce a vrut să spună: Legea privind restaurarea naturii continuă să trăiască, în ciuda încercărilor anumitor persoane din propriul meu partid de a o doborî. Ar trebui să putem lua măsuri pentru a ne proteja ecosistemele fără a ne submina baza agricolă.

***

Ce a spus: „Prețul gazului în Europa era de peste 300 de euro pe [megawatt-oră] acum un an. Acum este de aproximativ 35 de euro. Prin urmare, trebuie să ne gândim cum putem reproduce acest model de succes în alte domenii, cum ar fi materiile prime esențiale sau hidrogenul curat.”

Ce a vrut să spună: Just in time nu mai este de actualitate, just in case este de actualitate. Să nu așteptăm un nou război pentru a ne consolida lanțurile de aprovizionare.

***

Ce a spus: „Întreprinderile mici nu au capacitatea de a face față unei administrații complexe… De aceea, înainte de sfârșitul anului, vom numi un reprezentant al UE pentru IMM-uri, care îmi va raporta direct.”

Ce a vrut să spună: UE are o mulțime de norme pentru a împiedica întreprinderile să se comporte prost, dar completarea tuturor acestor formulare de conformitate costă timp și bani. Haideți să înclinăm puțin balanța spre ușurința de a face afaceri.

***

Ce a spus: „L-am rugat pe Mario Draghi – unul dintre marile minți economice ale Europei – să pregătească un raport privind viitorul competitivității europene. Pentru că Europa va face tot ce este necesar pentru a-și păstra avantajul competitiv.”

Ce a vrut să spună: Am scos la înaintare artileria grea în materie de competitivitate. Trebuie să luăm acest lucru foarte în serios.

***

Ce a spus: „Europa a devenit pionierul global al drepturilor cetățenilor în lumea digitală.”

Ce a vrut să spună: A funcționat! Legea privind piețele digitale și Legea privind serviciile digitale forțează cele mai puternice companii din lume să își schimbe comportamentul.

***

Ce a spus: „Legea noastră privind inteligența artificială (IA) este deja un model pentru întreaga lume… Gândiți-vă la contribuția neprețuită a IPCC pentru climă, un grup global care oferă cele mai recente date științifice factorilor de decizie politică. Cred că avem nevoie de un organism similar pentru IA.”

Ce a vrut să spună: Avem nevoie de un mecanism de guvernanță globală pentru IA, iar Europa trebuie să îl conducă. Nu contează că industria noastră este cu ani în urmă față de SUA și China: am fost primii care au reglementat, iar asta este ceea ce contează.

***

Ce a spus: „Am semnat un parteneriat cu Tunisia care aduce beneficii reciproce dincolo de migrație – de la energie și educație, la competențe și securitate. Iar acum dorim să lucrăm la acorduri similare cu alte țări.”

Ce a vrut să spună: Aruncarea de bani către oamenii puternici din Africa de Nord pentru a ține migranții la distanță poate că nu este plăcută, dar funcționează. Dacă nimeni nu are idei mai bune, vom continua să o facem.

***

Ce a spus: „Activitatea noastră în domeniul migrației se bazează pe convingerea că unitatea este la îndemâna noastră. Un acord asupra pactului nu a fost niciodată atât de aproape. Parlamentul și Consiliul au o oportunitate istorică de a-l trece peste linia de demarcație”.

Ce a vrut să spună: Votați pentru Pactul privind migrația și azilul, cu toții. Nu lăsați perfecțiunea să fie dușmanul binelui.

***

Ce a spus: „În ziua în care tancurile rusești au trecut granița în Ucraina, o tânără mamă ucraineană a pornit spre Praga pentru a-și aduce copilul în siguranță.”

Ce a vrut să spună: Această schimbare de ton înseamnă că sunt pe cale să devin serioasă. Ne-am dezobișnuit de război în Europa, dar acum este din nou la ușa noastră. Acesta este exemplul cel mai viu al motivului pentru care trebuie să ne gândim la strategie și la valori, nu doar la politica de zi cu zi.

***

Ce a spus: „Istoria ne cheamă acum să lucrăm la finalizarea uniunii noastre… Trebuie să stabilim o viziune pentru o extindere de succes.”

Ce a vrut să spună: Toate aceste politici sprijină marea noastră strategie. La Bruxelles ne ocupăm adesea de detalii, dar să nu uităm imaginea de ansamblu. De altfel, următorul președinte al Comisiei ar trebui să fie o persoană cu greutate pe scena mondială – cineva ca mine, poate!

***

Ce a spus: „Statul de drept și drepturile fundamentale vor constitui întotdeauna fundamentul uniunii noastre – în statele membre actuale și viitoare.”

Ce a vrut să spună: Mă aflu în profunzimea principiilor și a teoriei aici, și cu siguranță nu mă gândesc la niciun stat membru în mod special. Acest lucru ar putea să îmi afecteze perspectivele de realegere – nu că m-aș gândi de fapt la asta în acest moment.

Autor: Sam Wilkin, politico.eu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: