Politico: Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială

Sursa foto: Pexels

Europa se confruntă cu vremuri tulburi. Realegerea lui Donald Trump la președinția Statelor Unite a produs un nou șoc global, după pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina, în timp ce Europa se pregătește pentru și mai multă instabilitate ca urmare a politicilor administrației Trump 2.0 privind NATO și taxele vamale. Care vor fi următorii poli de influență ce vor apărea odată ce se va instala noua balanță a puterii?

Ascensiunea Poloniei ca centru de putere al Uniunii Europene se datorează în parte prăbușirii stâlpului de rezistență tradițional franco-german și importanței tot mai mari a țărilor de la frontiera NATO, după invazia declanșată de Rusia în Ucraina, se arată în analiza Politico.

Revenirea Poloniei în prim plan are de-a face și cu schimbarea guvernului în 2023 și întoarcerea lui Donald Tusk ca prim-ministru, potrivit lui Desmond Dinan, profesor de politici publice la Universitatea George Mason.

Polonia este una dintre cele mai mari forțe militare ale Europei și face tot posibilul să întărească apărarea frontului estic al NATO, să susțină Ucraina și să construiască noi parteneriate strategice, precum cel cu Suedia.

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, este un om pregătit pentru toate situațiile, iar când vine vorba despre cooperarea dintre UE și SUA, el va face orice să evite răcirea relațiilor cu America.

Sikorski ar putea să se folosească de multele relații pe care le-a dezvoltat în SUA când a lucrat acolo, acum 20 de ani, pentru a tempera cele mai rele instincte ale administrației Trump 2.0.

Tranziția lui Sikorski dintr-un eurosceptic moderat într-un om de bază al Uniunii Europene arată că ministrul polonez nu se ferește de schimbare – ceva ce i-ar putea câștiga simpatia lui Trump și a cercului său de apropiați, care sunt oportuniști politici prin excelență.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: