Skip to content
Europa

POLITICO: Cum a devenit Bulgaria statul mafiot al Uniunii Europene

www.geniustravel.ro

Timp de două luni, bulgarii au umplut străzile țării în fiecare seară ca semn de protest față de mafia oligarhică ce a capturat statul și și-a extins puterea în instituțiile statului, precum sistemul judiciar, mass media și serviciile de securitate. Aceștia cer demisia premierului Bokyo Borissov și a procurorului-șef Ivan Geshev (“The Cap”)

Mulți bulgari sunt nemulțumiți de faptul că viitorul lor și al copiilor lor este pus în pericol în cel mai sărac stat UE, unde o elită a mafiei acționează deasupra legii și a pus monopol asupra economiei. Criza generată de corupție din această vară a oferit exemple uimitoare privind cotele la care a ajuns aroganța oligarhilor. Conform unor statistici recente, 80% dintre bulgari percep corupția ca fiind o problemă generalizată, în timp ce mai mult de 70% se declară în favoarea protestelor.

Protestele au dus la confruntări directe săptămâna trecută, când au avut loc ciocniri între poliție și demonstranți.

Iată ce spune expertul publicației POLITICO referitor la criza statului de drept în Bulgaria.

Cine face parte din mafia bulgară?

Oligarhia și mafia de astăzi își au originile în serviciile secrete ale erei comuniste care au umplut un vid de putere în timpul conflictelor sângeroase din anii ‘90. Membrii acestora au pus mâna pe industriile naționale cheie și au început contrabanda cu arme și narcotice. „Marele șef”,  Iliya Pavlov, fost wrestler și fost agent de securitate, conducea un conglomerat numit Multigrup. Acesta a fost ucis de un lunetist în 2003, dar vom mai face referire la acesta pe măsură ce îi vom întâlni pe colegii săi de generație din poliția secretă și alți asociați, care continuă să dețină o mare parte din putere.

Ce făcea Borissov în perioada vidului de putere, în anii `90?

Și Borisov a fost campion la karate și bodyguard al fostului dictator comunist Todor Zhivkov. Un mafiot proeminent l-a acuzat că are legături cu o grupare de protecție mafiotă numită SIC, însă Borissov neagă cu înverșunare acest lucru și se prezintă în schimb ca fiind un personaj dedicat anticorupției. Cu toate acestea, protestatarii și președintele țării, Rumen Radev, îl consideră ca fiind principalul motiv pentru care mafia continuă să prospere.

Sunt uciși oameni în numele crimei organizate în prezent?

Numărul este mic astăzi. Vărsarea de sânge a încetat la începutul anilor 2000. Când țara a aderat la UE în 2007, autoritățile de la Bruxelles trebuia să impună un mecanism de supraveghere judiciară, iar unele companii mafiote au încercat să-și legalizeze afacerile. Încercarea UE de a impune o reformă judiciară a eșuat în cele din urmă, iar Bulgaria nu a condamnat niciodată politicienii de top sau mafioții. Criza de corupție actuală se datorează în mare parte faptului că, nemaiavând temeri legate de sancționările UE – oligarhii cei mai sfidători încep să se folosească din nou de tacticile violente ale anilor ‘90 pentru a domina economia. Una dintre principalele plângeri ale protestatarilor este că UE continuă să finanțeze statul bulgar – o mare parte dintre bani alimentând mafia – fără însă a cere o îmbunătățire a statului de drept.

Deci fondurile UE sunt o parte a problemei?

Da. Ministrul agriculturii și ministrul adjunct al economiei au demisionat anul trecut într-un scandal legat de folosirea fondurilor UE pentru construcția unor vile private. Fermierii spun că fondurile UE nu ajung la ei. Ofertele pentru infrastructură, cum ar fi autostrăzile, sunt împărțite în mici sectoare, astfel încât cât mai mulți acoliți să poată primi o parte generoasă din fondurile europene. Deseori, calitatea lucrărilor publice este inferioară, astfel încât sunt necesare în permanență noi contracte și fonduri. Bruxellesul și Berlinul nu l-au criticat însă pe Borissov. La urma urmei, acesta este un aliat cheie al cancelarului german Angela Merkel și al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Partidului Popular European de centru-dreapta.

Ce a declanșat protestele din 2020?

Hristo Ivanov, fost ministru al justiției și șef al partidului anticorupție „Da Bulgaria”, a aprins așa-zisul butoi de pulbere în data de 7 iulie. Acesta a dezvăluit modul în care unul dintre principalii pioni activând din umbră, Ahmed Dogan, președinte onorific al partidului etnic turc al Bulgariei (și agent în perioada sovietică, cu numele de cod „Sava”) ocupă ilegal terenuri publice pentru palatul și portul său de agrement și folosește de asemenea în mod ilegal agenți ai statului pe post de gardieni.

De ce au ieșit oamenii în stradă?

Faptul că magnații au ocupat plajele și munții cu construcții urâte și ilegale a reprezentat de mult timp o nemulțumire, dar de data aceasta lucrurile au evoluat într-o criză de proporții a statului de drept. Președintele Radev, aliat al Partidului Socialist, a intervenit insistând că Dogan și puternicul său aliat de partid, mogulul media Delyan Peevski, nu au dreptul la gărzi asigurate de  stat. În ceea ce a fost văzută ca o mișcare de răzbunare, procurorul-șef Geshev a percheziționat apoi președinția și a arestat doi dintre asistenții lui Radev. Ivanov i-a acuzat pe Dogan și Peevski că au pus monopol pe sistemul judiciar. Protestatarii, văzând că Geshev a întrecut măsura, au ieșit în stradă în ziua de 9 iulie.

Cum a reacționat Borissov?

Borissov și-a săpat groapa de la începutul crizei, fiind mult prea indulgent cu Dogan și Peevski, pe care protestatarii îi consideră ca fiind aliați. În cele din urmă, amploarea protestelor i-a forțat pe Dogan și Peevski să renunțe la agenții lor de securitate. După noi dezvăluiri din spectrul politic, Borissov a intervenit pentru a-l opri pe Dogan din a folosi o centrală electrică de la Marea Neagră ca sursă personală de bani. Până atunci, furia cauzată de politizarea grosolană a sistemului judiciar a atins punctul culminant.

Care este problema sistemului judiciar?

Multe dintre dezvăluirile din ultimele luni se concentrează asupra modului în care justiția – susținută de infractori cu arme, dar păzită de poliție – a primit puteri sporite pentru a-i șantaja pe oamenii de afaceri, uneori din cauza unor certuri intra-oligarhice. În două cazuri, oameni de afaceri susțin că justiția a amenințat cu întreruperea tratamentului medical al rudelor lor dacă nu semnează cedarea unor bunuri.

De ce se referă pancartele unor protestatari la „Opt Pitici”?

„Cei Opt Pitici” este numele unui restaurant din Sofia, unde a avut loc o întâlnire care a ajuns să sintetizeze starea generală a țării. Fondul Anticorupție din Bulgaria, o organizație care monitorizează corupția, a dezvăluit modul în care procurorii au ajutat la confiscarea unei firme de lifturi. De ce doresc mafioții o fabrică de lifturi? Motivul este din nou legat de fondurile UE, a cărei viziune ecologică include instalarea de echipamente noi în vechile blocuri. Executivul firmei de lifturi l-a numit pe Peevski ca fiind forța din spatele șantajului, însă Peevski, prin intermediul presei sale, a etichetat aceste acuzații ca fiind fantezie. Un alt caz extrem de controversat este cel a doi frați care se ocupă de producerea de baterii. Aceștia susțin că sunt atacați pe nedrept de către reprezentanți ai sistemului judiciar, în timp ce procurorii îi acuză de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor.

Ce spun procurorii și guvernul Borissov despre aceste lucruri?

Oficialii judiciari se descriu ca fiind oameni buni care protejează bulgarii umili și vârstnici împotriva criminalilor și susțin că există o armată sinistră de oligarhi care spun minciuni despre procurorii cruciați. Pe scurt, Geshev a declarat că va trata „obiectiv” cazul firmei de lifturi, fie că este vorba despre „Opt Pitici, Zece Negri Mititei sau orice alte personaje comice”. Majoritatea tratează cu scepticism ideea că acest caz va fi investigat cum se cuvine. Procurorii și guvernul au aruncat mare parte din vina protestelor asupra unui proprietar de cazino numit Vasil Bozhkov („The Skull”), care susține că statul a pus sechestru pe averea lui. Aceștia susțin că el, împreună cu alți oameni de afaceri, finanțează de fapt protestele. Astfel, tabăra de centru-dreapta și de extremă dreaptă din jurul lui Borissov argumentează că protestele fac parte dintr-un complot de a-l aduce la putere pe Radev și Partidul Socialist pro-Moscova. (De fapt, Borissov și partidul său GERB mențin de asemenea relații cordiale cu Kremlinul).

Aceste argumente nu conving protestatarii?

Nu, sunt prea multe dovezi de capturare și politizare a instituțiilor statului. În cel mai recent caz, proprietarul unui lanț de magazine de jocuri pentru copii, numit Hippoland, a declarat că autoritățile au început numeroase controale fiscale de îndată ce și-a exprimat sprijinul față de proteste. Guvernul a declarat că controalele a fost „de rutină”, dar unii protestatari, în semn de  solidaritate cu omul de afaceri, aduc acum cu ei jucării la demonstrații.

Dar, sunt în siguranță dacă nu dețin un magazin de jucării sau o companie de lifturi?

Nu chiar. Frustrarea oamenilor crește în cazul accesului la funcții în companiile de stat unde, pentru a-ți asigura un loc de muncă sunt necesare legături cu partidul GERB. Chiar și întreprinderile mici sunt nevoite să plătească stimulente funcționarilor locali. Corupția elitelor este legată de sărăcia majorității și ratele ridicate de emigrare.

Spuneai la începutul interviului că ne vom întâlni din nou cu Iliya Pavlov?

Este important de observat cine a fost la înmormântarea sa în 2003. Un informator WikiLeaks al ambasadorului SUA din acea vreme, James Pardew, observă că Dogan a fost acolo și nu a făcut nicio „încercare de a ascunde relația sa strânsă cu președintele Multigrup”. Bozhkov “The Skull” a fost de asemenea prezent. Premierul de atunci (și fostul rege) a trimis un mesaj elogios.

Ținând cont de toate acestea, nu e de mirare că protestatarii bulgari își doresc țara înapoi.

Autor: Christian Oliver/POLITICO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *