POLITICO – Cum a învățat liderul dreptei din Italia să îndrăgească migrația

Înainte de a deveni prim-ministru, Giorgia Meloni era una dintre cele mai puternice voci din Uniunea Europeană în materie de migrație. În calitate de politician de opoziție, ea a avertizat în mod sumbru cu privire la eforturile de înlocuire a italienilor nativi cu minorități etnice și a promis să instituie o blocadă navală pentru a opri migranții care traversează Mediterana, potrivit POLITICO.

Însă în timpul mandatului, ea a adoptat o atitudine foarte diferită – a prezidat o creștere bruscă a sosirilor ilegale și a introdus o legislație care ar putea duce la sosirea a 1,5 milioane de noi migranți pe căi legale.

Într-un moment în care dreapta și extrema-dreaptă sunt în ascensiune înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din primăvara anului viitor, politicile lui Meloni reprezintă o corecție importantă a direcției pe care o urmează blocul conservator de pe continent, în timp ce retorica înflăcărată cedează în fața realităților practice ale guvernării.

„Odată ajuns la guvernare, trebuie să găsești soluții, în loc de țapi ispășitori”, a declarat

Claudio Cerasa, editorul cotidianului centrist italian Il Foglio.

Meloni prezidează o țară care stagnează din punct de vedere economic și se află în declin demografic. În ultimul deceniu, Italia s-a redus cu aproximativ 1,5 milioane de persoane (mai mult decât populația orașului Milano). În 39 din cele 107 provincii ale țării, există mai mulți pensionari decât lucrători.

Cifre ca acestea au făcut ca ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, să avertizeze, la începutul acestei luni, că nicio reformă a sistemului de pensii nu ar putea „rezista pe termen mediu și lung cu cifrele privind rata natalității pe care le avem astăzi în această țară”.

Decretul lui Meloni privind migrația legală estimează că Italia are nevoie de 833.000 de noi imigranți în următorii trei ani pentru a umple golul din forța de muncă. Acesta deschide ușa pentru 452.000 de lucrători în aceeași perioadă pentru a ocupa locuri de muncă sezoniere în sectoare precum agricultura și turismul, dar și posturi pe termen lung, cum ar fi instalatori, electricieni, îngrijitori și mecanici.

„Acesta este un comportament extrem de pragmatic”, a declarat Matteo Villa, expert în migrație la think tank-ul ISPI din Italia. „A avut loc o schimbare a discursului”.

Având în vedere normele italiene privind reunificarea familiilor, care permit rezidenților să își aducă rudele, „este ușor de prezis că, peste 10 ani, aceste cifre se vor tripla”, aducând aproximativ 1,5 milioane de migranți, a declarat Maurizio Ambrosini, profesor de sociologie și expert în migrație la universitatea din Milano.

Guvernul Meloni, a adăugat el, „a fost împins să pună în aplicare o politică mai realistă” de către clasa antreprenorială care constituie o parte importantă a susținătorilor săi.

Nicola Procaccini, un europarlamentar apropiat de Meloni, care este și copreședinte al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care face parte partidul Frații Italiei al lui Meloni, a negat orice schimbare de linie: „Noi facem în guvern ceea ce am susținut și înainte: Nu există o națiune care să se poată lipsi de o cantitate moderată de migrație, dar aceasta trebuie să fie mică, durabilă și guvernată”.

 

Sosiri ilegale

În timp ce Meloni a continuat să adopte o poziție fermă în ceea ce privește sosirile neregulamentare, există puține semne că aceasta este eficientă.  Numărul persoanelor care sosesc cu barca după ce au traversat Marea Mediterană a crescut de peste două ori în acest an, ajungând la 106.000 până în prezent, față de 53.000 în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor guvernamentale.

Politicile lui Meloni au fost criticate în februarie, când aproximativ 100 de migranți s-au înecat după ce paza de coastă nu a reușit să se mobilizeze pentru a ajuta o ambarcațiune care s-a răsturnat în largul coastei calabreze, în apropiere de orașul Cutro. De atunci, guvernul său și-a îndreptat atenția asupra ambarcațiunilor de salvare conduse de ONG-uri, acuzându-le că îi încurajează pe migranți să riște traversarea. La începutul acestei luni, Italia a confiscat temporar trei nave care au adus migranți salvați pe mare.

De cealaltă parte a Mediteranei, Meloni s-a alăturat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a încheia un pact controversat cu Tunisia, făcând schimb de fonduri de ajutor pentru eforturi mai stricte de a împiedica migranții să facă traversarea. Cu toate acestea, de la semnarea memorandumului de înțelegere în luna iulie, sosirile au crescut cu aproape 40 %.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a subliniat că, de la începutul anului, Tunisia a blocat plecarea a peste 40.000 de migranți. „Acestea sunt rezultate încurajatoare, dar încă insuficiente”, a adăugat el.

Această schimbare de macaz a lui Meloni nu a trecut neobservată de aliații săi de dreapta, în special în partidul de extremă-dreapta Liga, care face parte din coaliția guvernamentală.

„Unde s-a dus premierul Meloni care spunea ‘blocadă navală’?”, a întrebat Attilio Lucia, membru al Ligii și viceprimar al orașului Lampedusa, micuța insulă pe care sosesc cei mai mulți migranți. „Am sperat….că dacă în sfârșit avem un guvern de dreapta situația s-ar schimba… dar dreapta devine mai rea decât stânga.”

Autor: Jacopo BARIGAZZI. Sursa: politico.eu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: