Declarația îi aparține lui Zoltán Varga, unul dintre ultimii moguli ai presei independente din Ungaria.
Aliații lui Viktor Orbán au încercat să-i cumpere ziarele, iar telefonul său se află pe o listă cu persoane spionate, a afirmat acesta, invocând informații obținute pe surse. În prezent, Zoltán Varga, unul dintre ultimii baroni media independenți din Ungaria, se confruntă cu o amenințare mult mai gravă, respectiv aceea de a face închisoare, după ce autoritățile fiscale l-au desemnat recent suspect într-un dosar penal.
Măsura vine în contextul unei campanii care-l vizează Varga, aflat de mult timp în vizorul lui Orbán, prim-ministrul Ungariei și al partidului său de guvernământ.
„Sunt complet nevinovat”, a declarat omul de afaceri pentru Politico într-un interviu, argumentând că guvernul ungar care vizează figuri independente a ajuns la „un nou nivel”.
În ultimul deceniu, guvernul lui Orbán a intervenit pe piața media a țării, preluând controlul asupra mass-media de stat și concentrând proprietatea asupra a sute de puncte de vânzare în mâinile unor entități favorabile guvernului.
Varga susține că această ultimă investigație este o parte a campaniei prin care sunt reduse la tăcere puținele voci libere care au mai rămas. Nu este vorba despre mine, personal, spune acesta, „20% dintre atacuri mi se adresează, restul de 80% este un mesaj pentru fiecare membru al elitei maghiare”. Cu alte cuvinte, „dacă nu ești cu noi și dacă deschizi gura, atunci vor urma represalii”.
Conducerea unei instituții media independente în Ungaria este departe de a fi ușoară; de altfel, grupul de advocacy Reporteri fără Frontiere a clasat Ungaria pe locul 85 în lume – după țări precum Serbia, Kârgâzstan și Haiti. Organizația l-a numit pe Orbán un „prădător al libertății presei”, subliniind în Indexul anual al libertății presei că partidul Fidesz „a preluat de facto controlul asupra a 80% din mass-media țării”.
Ca urmare, peisajul mediatic din Ungaria este unul denaturat, iar unii maghiari nu au acces în mod regulat la știri independente despre probleme politice curente. Bugete mari de publicitate sunt canalizate către mass-media care reflectă mesajele politice ale guvernului, punând presiune pe puținele publicații independente rămase.
În țară, există încă o serie de publicații necontrolate de guvern. De exemplu, canalul de televiziune RTL deținut în străinătate, precum și o mână de publicații online populare, dintre care unele se bazează foarte mult pe atragerea de fonduri private.
În timp ce activitatea în Ungaria este dificilă, Central Médiacsoport (Central Media Group) deținut de Varga a reușit să continue să gestioneze o serie de publicații. Printre acestea se numără 24.hu, un site de știri care se concentrează pe politică, numeroase produse tipărite, cum ar fi revista pentru femei Nők Lapja, edițiile maghiare ale Marie Claire și National Geographic. Acestea ajung la peste 80% dintre adulții maghiari care utilizează internetul.
Dar, în ciuda audienței mari, publicitatea finanțată de stat nu se regăsește în publicațiile Central Media.
Motivul, spune Varga, este decizia sa de a nu se supune presiunilor guvernamentale, aducând drept exemplu apeluri și mesaje de la persoane afiliate guvernului care au vrut să influențeze conținutul de știri al 24.hu. „Ne-au spus că anumite articole nu sunt bune, prin urmare trebuie șterse, ceea ce nu puteam face”, a spus Varga. Presiunea, potrivit lui Varga, se extinde și la publicațiile de lifestyle, în special Nők Lapja – care are o largă acoperire în rândul femeilor din afara orașelor mari. „Populația rurală este foarte importantă pentru guvern”, a afirmat acesta, menționând că au existat recent cereri ca politicienii Fidesz să fie puși pe coperta popularei publicații pentru femei. „Până acum am respins întotdeauna aceste ingerințe, și le vom respinge în continuare, pentru că ziarul este editat de editori”.
Administrația Națională fiscală din Ungaria îl investighează pe Varga, în urma unei plângeri depuse de un parlamentar al partidului Fidesz, care susține că omul de afaceri a cauzat prejudicii bugetului Uniunii Europene prin vânzarea unei companii create parțial cu fonduri europene la un preț inferior celui de piață.
„Sunt o țintă politică”, susține Varga, subliniind că mai mult de 200 de instituții media având legături cu guvernul au publicat articole în care este atacat. Autoritatea fiscală nu a publicat informații legate de acest caz, iar purtătorul de cuvânt al guvernului ungar nu a făcut comentarii.
„Diferența dintre acuzațiile din trecut și cele de acum este amenințarea cu o sentință de 12 ani de închisoare”, a completat Varga.
„Urmărim acest caz cu atenție”, a declarat Pavol Szalai, șeful biroului pentru Uniunea Europeană și Balcani al organizației Reporteri fără Frontiere. Deși a refuzat să comenteze acuzațiile împotriva lui Varga, Szalai a spus că există patru motive pentru care organizația sa este deosebit de îngrijorată. În primul rând, guvernul Ungariei continuă cu „obiectivul său de a prelua controlul asupra mass-media independente”, a spus el. „Statul este supus presiunilor din partea partidului de guvernământ pentru a cenzura mass-media”, sistemul judiciar „nu este suficient de independent” și, în cele din urmă, Varga a fost vizat de software-ul Pegasus, o chestiune insuficient investigată.
Este „o situație neobișnuită” în Uniunea Europeană ca un proprietar de presă să fie supus unei proceduri penale, a completat el.
Varga susține că acest caz arată că Ungaria se îndreaptă într-o direcție mai autoritară. „Budapesta pare să urmeze ruta turcă și rusă. Este clar că mass-media independentă deranjează statul maghiar”, a declarat omul de afaceri pentru POLITICO.