POLITICO – Extrema-dreaptă din Germania îi cucerește pe tineri

Sursă foto: POLITICO/Volker Hartmann/AFP via Getty Images

„Tati, povestește-mi despre zilele în care ai reușit să salvezi Germania la momentul potrivit”, îl întreabă o fetiță pe tatăl ei, în timp ce stau  pe veranda casei lor idilice, într-un videoclip generat cu ajutorul inteligenței artificiale de filiala de tineret a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). „Totul a început cu marea repatriere”, răspunde tatăl, în timp ce păsările ciripesc în grădina lor înflorită.

Acesta este începutul videoclipului pentru „Remigration Hit”, o piesă dance de extremă-dreapta care imaginează deportarea în masă a migranților din Germania. Videoclipul cântecului, distribuit pe scară largă, înfățișează piloți și însoțitori de bord cu părul blond și ochii albaștri – întruchipând, se pare, concepțiile naziste iluzorii ale purității rasiale „ariene” – care dansează și sărbătoresc deportarea persoanelor de culoare în avioane decorate în culorile albastru și roșu ale AfD.

„Acum e timpul să plecați”, se aude refrenul pe un ritm alert. „Vă vom deporta pe toți”.

Astfel de campanii online au contribuit la radicalizarea unei mari părți a tinerilor germani, făcând ca ideile de extremă-dreapta, care erau odată relegate la marginea discursului politic german, să devină din ce în ce mai răspândite. Young Alternative, organizația de tineret a AfD care a difuzat videoclipul, a fost clasificată de agenția de informații interne a Germaniei drept grup extremist încă de anul trecut.

Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe ei și pe alte grupuri de extremă-dreapta să își răspândească ideologia în rândul tinerilor germani – cu rezultate remarcabile, scrie POLITICO.

În cadrul a trei alegeri de land din estul Germaniei, desfășurate luna trecută, AfD a înregistrat o creștere a sprijinului în rândul tinerilor alegători, clasându-se pe primul loc în toate cele trei state din această categorie demografică și obținând între 29% și 38% din voturi în rândul tinerilor alegători, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

„Suntem partidul tinerilor”, a declarat Hans-Christoph Berndt, candidatul principal al AfD în Brandenburg, la televiziunea publică după votul din acest stat. „Viitorul este de partea noastră”.

Fenomenul tinerilor care gravitează spre dreapta radicală nu se manifestă doar în estul Germaniei, ci în întreaga țară și în mare parte din Europa. La alegerile europene din iunie, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD în Germania a crescut cu 11 puncte procentuale, ajungând la 16% – depășind cu mult sprijinul pentru Verzii de stânga, care altădată dominau această categorie demografică.

În Franța, partidul Adunarea Națională al lui Marine Le Pen a obținut aproximativ 30% din votul tinerilor la alegerile europene – o creștere de 10 puncte procentuale față de 2019. Iar la alegerile naționale din Austria de duminica trecută, Partidul Libertății (FPÖ), de extremă-dreapta, a ocupat primul loc nu numai în rândul populației- ci și în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani.

Înainte de alegerile federale din Germania, programate peste un an, AfD, aflată acum pe locul al doilea în sondajele naționale, speră să imite succesul FPÖ din Austria, în parte prin atragerea tinerilor din Germania.

La ultimele alegeri federale din Germania, din 2021, tinerii alegători s-au orientat către Verzi și către Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business. Dar abordarea schimbărilor climatice, principala problemă a Verzilor, a pierdut din importanță pentru mulți alegători tineri, iar FDP și-a pierdut mult din imaginea sa de partid care reprezintă tineretul și inovarea.

Grupurile de extremă-dreapta încearcă să umple acest gol și devin din ce în ce mai pricepute în atragerea online a alegătorilor tineri.Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Potsdam, AfD a avut de două ori mai mult succes în a aborda alegătorii care votau pentru prima dată pe TikTok în perioada premergătoare celor trei alegeri de stat din Germania din septembrie decât toate celelalte partide la un loc. Acest public a primit în medie câte un videoclip TikTok pe zi cu conținut AfD, au constatat cercetătorii, care au analizat peste 75.000 de videoclipuri pe platforma de socializare în săptămânile premergătoare alegerilor.

„Discursul prezent în social media este dominat de dreapta. Nu a fost întotdeauna așa și este rezultatul anilor de muncă ai acestor partide și mișcări politice, care au cheltuit mulți bani pentru a obține acest lucru”, a declarat Roland Verwiebe, unul dintre principalii autori ai studiului. „Practic, ei au creat o sferă media paralelă, alternativă, care vizează indivizii foarte precis”.

Visele de „remigrație” ale extremei-drepte

La începutul acestui an, dezvăluirea faptului că politicienii AfD au participat la o reuniune clandestină a extremiștilor de dreapta în apropierea orașului Potsdam, în cadrul căreia s-au discutat planuri de „remigrație” pentru deportarea străinilor și a cetățenilor „neasimilați”, a declanșat proteste masive împotriva extremei-drepte din Germania.

Dar doar câteva luni mai târziu, „remigrația” a devenit un subiect obișnuit de discuție pentru extremă-dreapta. Discuția despre repatriere nu reușește acum să stârnească un șoc și o indignare similară „deoarece discursul societății în ansamblu a devenit atât de dezinhibat și radicalizat atunci când vine vorba de subiectul migrației”, a declarat Johannes Kieß, sociolog la Universitatea din Leipzig.

Acest lucru se datorează în parte eforturilor activiștilor de extremă-dreapta de a normaliza conceptul în rândul tinerilor germani prin mijloace neconvenționale.

Un alt exemplu al acestor mijloace este un joc video online pe tema deportării numit „Salvatorul Germaniei”, care începe cu o voce care întreabă: „Mai putem salva Germania?”

Modelat după binecunoscutul joc de puzzle Candy Crush Saga, „Salvatorul Germaniei”îndeamnă jucătorii să salveze țara de „haos” și „imigrație în masă”, de exemplu, aranjând ca avatarul unui bărbat de culoare să fie urcat într-un avion pentru deportare.

Jocul a fost creat de organizația de tineret a AfD.

„Aproape niciun tânăr nu ar posta un program electoral de stat într-un grup WhatsApp”, a declarat Anna Leisten, unul dintre liderii aripii de tineret a AfD din Brandenburg, într-un interviu acordat unei instituții media de dreapta. „Dar un scor mare într-un joc de deportare este mult mai ușor de împărtășit”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: