POLITICO – Imperiul Habsburgic contraatacă

Viktor Orban, premierul Ungariei
Sursă foto: POLITICO/Silas Stein/AFP via Getty Images

Viktor Orbán reunește cea mai veche trupă din Europa: Imperiul Habsburgic.

Printre multitudinea de articole din ultimele zile referitoare la manevrele liderului maghiar, cel mai relevant în ceea ce privește relația lui Orbán cu puterea a fost anunțul făcut la 30 iunie, la Viena, că acesta înființează „Patrioți pentru Europa”, un grup politic de extremă-dreaptă în Parlamentul European, scrie POLITICO.

Aflat în centrul Vienei, alături de colegi populiști de dreapta din Austria și Republica Cehă, un Orbán triumfător și-a anunțat noul club (care cuprinde teritoriile principale ale fostelor ținuturi habsburgice: Austria, Boemia și Ungaria), fără să lase nicio îndoială cu privire la cine va fi la conducere.

„Creăm o formațiune politică care, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene”, a declarat Orbán. „Cerul este limita”.

Lăudăroșenia lui Orbán nu a fost complet lipsită de merit. Luni, partidul Adunarea Națională din Franța s-a alăturat Patrioților, la fel ca Lega din Italia, înscriindu-se pe o listă în creștere de partide proeminente de extremă-dreapta, din Spania până în Țările de Jos.

În timp ce francezii vor avea cea mai mare delegație în cadrul Patrioților, cu 30 de deputați europeni, Orbán și aliații săi habsburgi ar putea ajunge să domine grupul dacă reușesc să atragă partidele populiste din Slovenia și Slovacia, așa cum pare probabil.

Având în vedere că genul de naționalism pe care îl promovează Patrioții a dus la distrugerea Imperiului Habsburgic în 1918, alianța lor aprofundată este un fel de surpriză.

Până acum, singurul lucru care i-a unit pe politicienii din spatele Patrioților a fost lipsa reciprocă de încredere. Partidul Libertății din Austria, de exemplu, a petrecut decenii solicitând cehilor despăgubiri pentru austriecii care au fost deposedați și expulzați din fosta Cehoslovacie după cel de-al Doilea Război Mondial. Între timp, una dintre puținele probleme asupra cărora cehii, slovacii, maghiarii și slovenii au căzut de acord a fost cât de autoritari erau austriecii.

Așadar, de ce își unesc aceștia brusc armele? Într-un cuvânt: Orbán.

Deși există încă multă neîncredere la suprafață, populiștii din regiune știu să recunoască o formulă câștigătoare atunci când o văd. Indiferent ce se crede despre vicleanul lider maghiar și despre diplomația sa de săptămâna trecută, care l-a dus la Kiev, Moscova, Beijing și chiar Mar-a-Lago, nu se poate nega că acesta joacă peste puterile sale. În cercurile de dreapta din Europa Centrală, Orbán este văzut ca un model.

Parteneri neașteptați

Când a auzit de călătoria lui Orbán la Moscova vineri, premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a supraviețuit recent unei tentative de asasinat, a fost plin de laude.

„Vreau să-l felicit pe prim-ministrul Ungariei și să-mi exprim admirația pentru decizia sa de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare”, a declarat Fico, al cărui partid Smer ia în considerare să se alăture Patrioților. „Dacă sănătatea mi-ar fi permis acest lucru, m-aș fi alăturat cu plăcere”.

Orbán și Fico sunt parteneri neașteptați. Tensiunile persistente dintre țările lor cu privire la dominația de 800 de ani a Ungariei asupra națiunii etnice slovace, care s-a încheiat în 1918, au complicat mult timp relațiile.

Cei doi provin, de asemenea, din părți opuse ale spectrului politic. În timp ce Orbán, un fost disident care s-a opus controlului sovietic, provine din dreapta, Fico este un fost comunist care a devenit social-democrat după căderea Zidului Berlinului.

Simpatia lor crescândă explică în mare parte farmecul patrioților lui Orbán în Europa Centrală și de Est. Pe lângă frustrarea crescândă față de ceea ce ei consideră a fi mâna grea a Bruxelles-ului, patrioții împărtășesc o părere mult mai caritabilă despre președintele rus Vladimir Putin și războiul său împotriva Ucrainei.

Cu excepția Austriei, partidele de extremă-dreapta care s-au alăturat Patrioților până în prezent provin din țări membre NATO. Chiar și așa, majoritatea nu-și ascund respectul față de liderul rus, de la admirație reticentă la venerație totală.

„Putin nu poate pierde”, a declarat Orbán într-un interviu acordat duminică posturilor media Axel Springer. „Ideea că Rusia poate fi învinsă este foarte greu de imaginat”.

În afară de neîncrederea față de UE și entuziasmul față de Rusia, coaliția habsburgică a lui Orbán este unită de rezistența comună față de migrația din lumea musulmană, pe care patrioții o consideră o luptă civilizațională.

„Credem într-o Europă hotărâtă să își protejeze frontierele, să oprească migrația ilegală și să își păstreze identitatea culturală, urmând voința marii majorități a cetățenilor europeni”, a scris grupul în manifestul său fondator.

O platformă pan-europeană pentru Orbán

Cu afiliații Patrioților deja la putere în Ungaria și în fruntea sondajelor din Republica Cehă și Austria, înainte de alegerile din septembrie din ambele țări, alianța lui Orbán ar putea deveni în curând un gigant politic, atât în regiune, cât și în întreaga UE.

Acest lucru i-ar oferi chiar platforma paneuropeană pe care o caută de când partidul său Fidesz – pentru a evita să fie dat afară – a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlament. Dacă lucrurile merg în direcția lui Orbán, impactul real al patrioților va fi resimțit mai aproape de casă.

După ce a fost vioara a doua a Austriei în aproape toate cele peste șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea ajunge să fie lider.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: