Încă din primele zile ale crizei, unele țări au trădat deja sentimentul și așa șubred de solidaritate europeană și angajament față de piața internă. Granițele s-au închis, unele țări au fost reticente față de exportul de echipamente medicale, iar cele din nord au respins ideea preluării unei datorii comune. Ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, a confirmat această atitudine, în momentul în care a făcut apel la lanțurile de distribuție să dea dovadă de patriotism economic și să favorizeze produsele fermierilor francezi. Declarația lui a venit după cea a primului ministru, Edouard Philippe, care a anunțat închiderea tuturor piețelor în aer liber și a ministrului agriculturii, care i-a încurajat pe cetățeni să facă un gest de patriotism și să cumpere produse locale.
Drept urmare, lanțul Carrefour a declarat că va opri achiziția de fructe și legume de origine străină, atâta vreme cât există o alternativă locală. În Italia, ministrul afacerilor externe și-a îndemnat concetățenii să cumpere, de asemenea, produse locale: „ Este prima măsură economică pe care o poate lua fiecare italian, în acest fel fiecare va sprijini companiile locale”, a afirmat acesta pentru postul de televiziune public. Potrivit Politico, un apel similar vine și dinspre Portugalia, din partea ministrului economiei. Ideea aceasta, de încurajare a economiei locale, a găsit susținere în tabăra naționalistă. În Italia, cuvintele lui Di Maio au fost repetate de liderii partidelor de opoziție de extremă dreaptă, Matteo Salvini și Giorgia Meloni, care le-au cerut italienilor să cumpere produse „fabricate în Italia”. La fel, în Franța, unde liderul partidului de extremă dreaptă, Marine Le Pen, a salutat declarația lui Le Maire, spunând că este una „esențială și urgentă”.
De cealaltă parte. Alexander De Croo, ministrul de finanțe belgian, a atras atenția asupra pericolului unor politici de acest gen, care nu ar face decât să submineze piața unică europeană: „Nu este momentul pentru naționalismul economic agresiv”, a declarat acesta pentru publicația Politico.
Câteva informații-cheie pentru a descifra cazul Gavriș. Șantajul USR la ministrul Bode
STS, precizări care scot la lumină erorile din campania de vaccinare. Platforma, „pusă în producție” pe 28 decembrie, dată la care Guvernul anunța că e „operațională”
Injectați cu ser fiziologic în loc de vaccin. Dr. Radu Țincu: O eroare medicală impardonabilă!
Scandal la ONU: Fost ministru în Guvernul Cioloș, acuzat de rasism și discriminare
O nouă ședință tensionată a coaliției de guvernare. Temele „fierbinți” care au încins spiritele în interior
Potrivit economistului șef al Centrului de politică Europeană Fabian Zuleeg, îndemnul de a cumpăra produse locale vine ca o soluție firească în vremuri de criză, însă acesta nu pune în pericol unitatea pieței interne. „Oamenii vor să susțină activitatea economică a micilor afaceri locale, însă în realitate, la nivel european, avem o piață unică interdependentă și integrată”, a declarat acesta pentru POLITICO, adăugând că apelurile de a cumpăra produse locale nu vor schimba acest lucru. Însă, mai spune Zuleeg, situația ar putea deveni problematică dacă preferința pentru produsele naționale va continua să se manifeste și după criză.