POLITICO – Jocuri de putere pentru viitorul Rusiei

Sursă foto: X

Urmează cumva și alte revolte? Va intensifica Vladimir Putin atacul în Ucraina pentru a compensa episodul Wagner? Armele nucleare ale rusiei sunt în siguranță? Va reveni totul la un status quo tensionat, de război? Sunt întrebări care au acaparat dezbaterile după ce, în urma unei insurecții eșuate, mercenarii Grupului Wagner au mărșăluit spre Moscova înainte de a se retrage.

În timp ce Putin și liderul Wagner, Evgheni Prigojin, continuă să-și prezinte versiunile contradictorii cu privire la rebeliune, un lucru pare sigur: aparența de invincibilitate a liderului rus s-a spulberat. Acest lucru nu înseamnă că sfârșitul regimului Putin este iminent. Dar o multitudine de scenarii greu de imaginat par acum posibile, în timp ce toată lumea speculează cu privire la ceea ce va urma, notează POLITICO.

 

Ce va face Putin: Represiune? Intensificarea atacurilor? Destituire?

Imaginile cu trupele Wagner care au ocupat un important cartier general militar înainte de a mărșălui spre Moscova fără prea multe consecințe pentru acestea, au generat numeroase întrebări cu privire la următoarea mișcare a liderului rus.

„Ceea ce cred că urmează în mod natural în urma acestui eveniment este și mai multă represiune în Rusia”, a declarat Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia din 2016 până în 2020.  Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat încă. De fapt, în ciuda faptului că i-a ironizat pe liderii revoltei ca fiind cei care au trădat Rusia, Putin susține că le oferă celor implicați o cale de ieșire.

Luni, el a declarat că soldații Wagner vor fi liberi să se alăture forțelor armate, să se întoarcă acasă sau să se îndrepte spre Belarus – sporind speculațiile potrivit cărora poziția de putere a regimului de la Moscova, cândva dominantă, se destramă.

Un diplomat est-european a declarat că Prigojin ar fi fost „folosit de un anumit grup din elita Kremlin/FSB, nemulțumit de actuala conducere” din cadrul Ministerului Apărării. În plus, a adăugat diplomatul, Putin poate oricând să schimbe termenii înțelegerii cu liderul Wagner.

În timp ce majoritatea experților cred că Putin va rămâne la putere, deocamdată toți analiștii sunt de acord că Occidentul trebuie să ia în considerare un scenariu în care acesta să fie înlocuit. Probabil că personalități influente din sfera lui Putin și din cadrul serviciului de informații FSB urmăresc deja evenimentele din prezent – și răspunsul confuz al lui Putin – pentru a profita de orice oportunitate.

„Haosul implică întotdeauna riscuri, dar va veni un moment în care poziția lui Putin se va eroda, acesta putând fi înlocuit”, a declarat un diplomat occidental.

Într-o discuție cu un grup de lideri europeni, premierul olandez Mark Rutte a insistat că aliații NATO nu doresc instabilitate. „Resping ceea ce Putin a sugerat ieri, că noi, în Occident, dorim ca Rusia să se prăbușească într-un haos intern”, a declarat Rutte. „Dimpotrivă, instabilitatea din Rusia creează instabilitate în Europa. Așa că suntem îngrijorați. Aceste evoluții sunt o dovadă în plus că războiul lui Putin nu a adus altceva decât și mai multă nesiguranță și, mai presus de toate, a provocat suferințe intolerabile poporului ucrainean.”

John Lough, specialist în problemele Rusiei la Chatham House, a declarat că, în opinia sa, este puțin probabil ca Putin să mai fie la putere peste un an. Iar modul în care se desfășoară acest proces – prin lovitură de stat sau succesiune planificată – ar influența, desigur, poziția succesorului.

Emily Ferris, cercetător la Royal United Services Institute (RUSI), un important grup de reflecție în materie de securitate și politică externă cu sediul la Londra, a susținut că următorul lider rus va fi probabil    „un înlocuitor foarte asemănător lui [Putin] – cineva care are sprijinul serviciilor de securitate, care are experiență în domeniul securității și care este capabil să controleze oligarhii”.

 

Următorul lider al Grupului Wagner: Putin? Prigojin? Belarus?

Minsk a fost mult timp un aliat apropiat al Moscovei și chiar a lăsat Rusia să lanseze atacuri asupra Ucrainei din interiorul granițelor sale. La începutul acestei luni, Putin a declarat, de asemenea, că a staționat un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus.

Acum, se pare că unii dintre combatanții Wagner se îndreaptă spre această țară.

„Trebuie să monitorizăm foarte atent toate mișcările Grupului Wagner”, a avertizat marți ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, întrebat dacă sosirea membrilor Grupului Wagner în Belarus reprezintă un risc regional. „Se pare că mai sunt multe necunoscute în ceea ce privește înțelegerea dintre Prigojin și Lukașenko”, a spus acesta.

Luând cuvântul marți la Haga, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că prezența Wagner în Belarus este „serioasă și foarte îngrijorătoare” și că, în opinia sa, această mișcare necesită un „răspuns dur din partea NATO”.

Forțele Wagner se află deja în mai multe țări africane, printre care Mali și Republica Centrafricană, ajutând la susținerea guvernelor anti-occidentale în schimbul accesului la resursele naturale. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis că acestea vor continua să activeze acolo. Dar nu toți sunt convinși că Grupul acționează în favoarea Moscovei.

 

Următorul capitol al Moscovei în Ucraina: Trupe slăbite? Mai puțini mercenari? Paramilitari care se luptă între ei?

Oficialii analizează impactul loviturii de stat eșuate asupra războiului din Ucraina – atât în ceea ce privește numărul de membri ai grupului paramilitar care se vor întoarce să lupte în Ucraina, cât și modul în care revolta afectează gândirea militarilor ruși obișnuiți.

„Unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le urmărim foarte atent în următoarele zile este dacă moralul armatei ruse se prăbușește”, a declarat Bristow. Dar, a adăugat el, „ar trebui să fim foarte precauți și să nu credem că acest lucru înseamnă că pe Ucraina nu o așteaptă încă o perioadă de luptă”.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării din Europa Centrală subliniază că, dacă trupele Wagner nu mai sunt implicate în Ucraina, acest lucru ar putea schimba datele problemei. „Grupul Wagner a fost, timp de multe luni, cea mai eficientă forță de luptă de partea rusă în Ucraina”, a declarat oficialul. „Dacă gruparea este desființată și nu va mai fi prezentă în Ucraina, capacitatea militară ofensivă a Rusiei se va reduce”.

Însă nu este vorba doar de Wagner: revolta recentă ar putea avea un impact și asupra deciziilor viitoare ale oligarhilor, companiilor și comandanților din Rusia care au propriile grupuri armate.

Edgars Rinkēvičs, ministrul de Externe și președintele ales al Letoniei, a subliniat că există multiple entități militare private în Rusia – și că, pe fondul slăbirii poziției lui Putin, ar putea apăra și mai multe pe viitor.

„Nu este vorba doar despre armata de stat rusă, nu doar despre FSB”, a declarat Rinkēvičs într-un interviu telefonic, „ci și despre modul în care această situație poate evolua dacă tot mai mulți oligarhi, companii private sau persoane aflate la putere își vor forma propriile forțe private, mercenare”.

 

Cine va fi următorul posesor al bombelor nucleare: statul rus sau un alt rebel?

Vastul arsenal nuclear al Rusiei este un element care o diferențiază de majoritatea țărilor care trec prin tulburări politice. Mulți oficiali sunt fericiți să vadă că puterea lui Putin slăbește, Însă toți vor, în același timp, ca armele nucleare rusești să fie controlate. De fapt, chiar și în acest stadiu înghețat al relației cu Moscova, Washingtonul a părut totuși să consulte Kremlinul în weekend în legătură cu armele sale nucleare.

Experții sunt încrezători că armele nucleare nu vor cădea în mâini greșite. „Este foarte greu de imaginat o situație în care statul rus să piardă controlul asupra arsenalului său nuclear”, a declarat Bristow.

Alții sunt de acord, dar susțin că arsenalul nuclear al Rusiei ar putea juca în continuare un rol într-o viitoare luptă pentru putere. „Avem o perspectivă destul de bună asupra a ceea ce fac ei în plan de securitate”, a declarat William Alberque, fost director al centrului de control al armelor din cadrul NATO. „Am foarte mare încredere că armele lor nucleare rămân în siguranță și sub comanda celui de-al 12-lea GUMO (Directoratul Ministerului rus al Apărării care gestionează arsenalul nuclear rusesc)”, a spus acesta.

Dar, potrivit lui Alberque, cel de-al 12-lea GUMO, ar putea deveni un factor de decizie într-un viitor joc de putere. În cazul în care Putin ar pierde puterea, succesorii săi ar putea curta conducerea puternicului directorat – și oricine ar câștiga sprijinul lor ar avea un avantaj în lupta pentru succesiune.

Autor: Lili Bayer. Sursa: politico.eu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: