POLITICO: Miniştrii de externe din UE vor să boicoteze luna viitoare un summit organizat de Viktor Orban la Budapesta

Sursă foto: Facebook/ Orbán Viktor

Din ce în ce mai exasperat de obstrucţionarea de către Viktor Orbán a politicii externe a UE, Bruxelles-ul ia în considerare o măsură fără precedent: să boicoteze o reuniune pe teme de politică externă organizată de Ungaria luna viitoare la Budapesta, scrie POLITICO.

Miniştrii afacerilor externe din Uniunea Europeană sunt pregătiţi să ignore Ungaria prin organizarea propriei reuniuni, în august, în loc să călătorească la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orbán. Ungaria, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, intenţionează să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august – o ocazie excelentă pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului, iar pentru ministrul său de externe, Péter Szijjártó, un prilej de a se afla în centrul atenţiei.

Dar după ce Orbán a obstrucţionat ajutorul pentru Ucraina şi a făcut vizitele sale autoproclamate de pace la Vladimir Putin şi Xi Jinping, pe care nu le-a coordonat cu ceilalţi 26 de lideri naţionali ai UE, mulţi miniştri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină protagonişti în ceea ce ei cred că ar fi un nou spectacol de propagandă al lui Orbán, scrie POLITICO.

Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, va convoca miniştrii la un consiliu „formal” pentru afaceri externe în acelaşi timp cu summitul lui Orbán, potrivit a trei diplomaţi UE care ştiu despre acest plan şi care au solicitat anonimatul din cauza naturii sensibile a demersului.

Această măsură vine după ce trimisul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi la o reuniune de la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura ţară care nu a luat cuvântul.

Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniştrii speră să limiteze trollingul Ungariei, arată POLITICO. „Dacă există un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant (Borrell) în aceeaşi zi, miniştrii nu vor putea merge la Budapesta”, arătat unul dintre diplomaţi. Un altul a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalţi miniştri de externe doresc să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbeşte în numele UE”.

Chiar înainte de războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre UE şi Ungaria crescuseră de ani de zile. Sub conducerea lui Viktor Orbán, ţara a regresat în ceea ce priveşte normele democratice şi statul de drept şi a perturbat buna funcţionare a UE prin blocarea adoptării legilor sau a finanţării, doar pentru a obţine concesii în domenii fără legătură cu deciziile respective, reaminteşte POLITICO.

Şi alţi miniştri din UE au fost dispuşi să privească Ungaria cu răceală. La prima reuniune a preşedinţiei ungare, organizată la Budapesta pentru a discuta despre politica industrială, au fost prezenţi doar şapte miniştri din alte ţări. Niciun comisar nu a fost prezent.

POLITICO spune că planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe ţări din UE, inclusiv cu Franţa şi Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanţi permanenţi ai UE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: