Politico: Orientul Mijlociu este în flăcări. Ce trebuie să știm despre criza din Marea Roșie

Sursa foto: Unsplash

Iranul vrea să ducă lupta împotriva Israelului la nivel global, scrie Politico. La 7 octombrie, luptătorii Hamas au lansat un atac sângeros împotriva Israelului, folosind parapante, bărci rapide și tuneluri subterane pentru a desfășura o ofensivă care a ucis aproape 1.200 de persoane.

La aproape trei luni de atunci, represaliile militare masive ale Israelului se răsfrâng în întreaga regiune, cu explozii în Liban și cu atacuri ale rebelilor din Yemen asupra navelor din Marea Roșie. Între timp, țările occidentale pompează ajutor militar în Israel, desfășurând totodată și flote pentru a proteja transportul maritim comercial, riscând astfel o confruntare cu marina iraniană.

Acest lucru este în concordanță cu o predicție sumbră făcută anul trecut de ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, care a declarat că contraofensiva Israelului în Gaza a creat următoarea situație: o „extindere a sferei de cuprindere a războiului a devenit inevitabilă” și ar trebui să ne așteptăm la o nouă escaladare în tot Orientul Mijlociu.

Ce se întâmplă? Forțele de apărare israeliene duc în continuare lupte aprige pentru controlul Fâșiei Gaza, în ceea ce oficialii spun că este o misiune de distrugere a Hamas. Trupele au ocupat deja o mare parte din nordul teritoriului de 365 de kilometri pătrați, unde locuiesc aproximativ 2,3 milioane de palestinieni, iar acum duc lupte aprige în sud.

Cartiere întregi din orașul Gaza, dens populat, au fost distruse de bombardamentele israeliene intense, de atacurile cu rachete și de atacurile aeriene, făcându-le nelocuibile. Deși observatorii independenți au fost în mare parte excluși, Ministerul Sănătății, controlat de Hamas, susține că peste 22.300 de persoane au fost ucise, iar ONU afirmă că 1,9 milioane de oameni au fost strămutați.

Aflat în vizită pe linia frontului, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că țara sa se află în această luptă pe termen lung. „Sentimentul că ne vom opri în curând este incorect. Fără o victorie clară, nu vom putea trăi în Orientul Mijlociu”, a declarat el.

Pe măsură ce războiul terestru din Gaza se intensifică, Hamas și aliații săi caută din ce în ce mai mult să ducă conflictul pe o arenă mult mai largă pentru a pune presiune asupra Israelului.

Potrivit lui Seth Frantzman, analist regional la Jerusalem Post și membru al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, „Iranul face cu siguranță un joc aici în ceea ce privește încercarea de a izola Israelul [și] SUA și de a slăbi influența SUA, arătând, de asemenea, că Israelul nu are capacitățile de descurajare pe care le avea în trecut sau cel puțin credea că le are”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL