Skip to content
Europa

POLITICO: Pandemia de coronavirus ar putea duce la dispariția Uniunii Europene

" "

Uniunea Europeană a supraviețuit Brexitului, crizei refugiaților, crizei financiare din 2008, însă neasumarea pandemiei de coronavirus ar putea duce la dezintegrarea ei, conform Politico.eu.

Partea bună în orice criză majoră este că aceasta dă posibilitatea apariției unor politici extraordinare. Iar liderii europeni, inclusiv Cristine Lagarde, șefa Băncii Centrale, greșesc dacă-și închipuie că această criză pe care o traversăm este doar una a sistemului de sănătate.

" "
" "

Ea este una politică și mai ales financiară. Dincolo de pierderea de vieți omenești și de costurile cu sistemul de sănătate, pandemia a generat un șoc economic a cărui amploare o poate depăși pe cea a crizei din 2008. În timp ce criza creditelor suverane a fost cauzată de un șoc financiar care s-a propagat din Statele Unite spre Europa, întreaga lume se confruntă acum cu o recesiune masivă în toate sectoarele economiei.

Reducerea interacțiunii înseamnă mai puțină activitate în toate domeniile de activitate. În săptămânile, dacă nu cumva în lunile următoare, oamenii vor munci mai puțin, vor investi mai puțin și vor cheltui mai puțin.

Inevitabil, unele afaceri, profitabile până acum, se vor prăbuși dacă autoritățile publice nu vor lua măsuri ca să limiteze impactul asupra economiei.

În statele Unite, rezerva Federală a anunțat un program de relaxare financiară, deși președintele Donald Trump îl consideră prea lent.

În Regatul Unit, Banca Angliei a redus ratele, iar guvernul a anunțat o reducere fiscală importantă în valoare de 30 miliarde de lire sterline.

Prin comparație cu aceste măsuri, răspunsul Uniunii Europene a fost cel puțin timid, dacă nu iresponsabil. Conform declarației făcute săptămâna trecută de Lagarde, „nu există semne semnificative de presiune pe piețele monetare sau de deficit de lichidități”. Orice răspuns politic la evoluții ulterioare ar trebui să fie unul fiscal, prin urmare, național.

Țările cele mai afectate de pandemie, Italia, Spania, Franța – sunt în același timp și cele care au cel mai puțin spațiu de manevră fiscală. Alte țări membre vor avea nevoie de timp pentru a face față loviturii economice generate de coronavirus. Și, contrar părerii lui Lagarde, potrivit căreia Banca Centrală nu trebuie să fie prima soluție, o injecție de lichidități asigurată de zona euro ar fi singura soluție pentru a opri panica sectorului financiar și a atenua impactul pandemiei.  Mai mult, Lagarde pare să interpreteze greșit semnalele momentului. Îndelungatele negocieri privind Brexitul au creat împresia că statele membre consideră că părăsirea zonei euro nu poate fi luată în calcul. Dacă acest lucru părea evident în urmă cu doar câteva săptămâni, acum nu mai este la fel de clar.

Costul real al pandemiei (peste 1000 de morți doar în Italia), precum și teama și sentimentul – justificat sau nu – că instituțiile europene nu sunt dispuse sa ajute în mod real pot duce cu ușurință la apariția unui curent separaționist.

Să nu uităm că Italia a fost guvernată până de curând de o coaliție populistă, apărută din cauza măsurilor de austeritate impuse de UE, în Franța sondajele leagă realegerea lui Macron din 2022 de influența extremei drepte, conduse de Marine le Pen.

În Spania, de asemenea, extrema dreaptă a câștigat un număr semnificativ de voturi la alegerile parlamentare din noiembrie 2019, iar guvernele de la Varșovia, Budapesta și Praga nu fac niciun efort să-și ascundă antipatia față de Uniunea Europeană. Dacă liderii acestor state vor ajunge la concluzia că vor avea de câștigat din punct de vedere politic dacă preiau frâiele, nu vor ezita să o facă.

O lecție pe care ar trebui să o învățăm de pe urma crizei creditelor, este aceea că atunci când liderii internaționali eșuează, ei pot fi cu ușurință înlocuiți. Liderii europeni și mai ales președintele Băncii centrale se confruntă astăzi cu această alegere: iau măsuri curajoase care să ajute zona periferică sau aceasta va decide să se ajute cu orice preț, chiar și cu acela al destrămării zonei euro și a Uniunii Europene.

Autor: Dalibor Rohac, American Enterprise Institute in Washington, D.C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *