Politico: Pandemia va schimba lumea pentru totdeauna (II)
E timpul să ne întoarcem către experți, să ne dorim guverne serioase
„America a devenit, în ultimii ani, o tara fundamental neserioasă, spune Tom Nichols, profesor la U.S. Naval War College, autorul lucrării The Death of Expertise. Acesta este luxul pe care ni-l oferă pacea, bunăstarea. Nu am fost nevoiți, mult timp, să ne gândim la lucrurile care preocupau cândva: război nuclear, deficit de petrol, șomaj ridicat, rate și dobânzi mari. Terorismul s-a redus la o noțiune în numele căreia expediem voluntari din armată în colturile îndepărtate ale deșertului. Am pus la cârma țării o vedetă ca răspuns populist la birocrația și expertiza care fac posibilă funcționarea zi de zi a guvernului.
Criza COVID-19 ar putea schimba această situație în două moduri. În primul rând, oamenii au fost nevoiți să accepte că expertiza contează. În fața unei pandemii, nu mai e așa de simplu să minimizezi munca specialiștilor. Astăzi, oamenii vor să audă ce au de spus profesioniștii din domeniul medical, cum este Anthony Fauci. În al doilea rând – să sperăm că va fi așa – , s-ar putea ca americanii să se întoarcă la ceea ce este solid, serios. Guvernarea trebuie asigurată de oameni serioși. Eșecul colosal al administrației Trump, atât în ce privește sistemul de sănătate, cât și contracararea efectelor pandemiei asupra economiei s-ar putea să determine un șoc suficient de mare încât oamenii să-și dorească de la cei care îi conduc mai mult decât simpla satisfacție emoțională”, a declarat Tom Nichols pentru Publicația Politico
E timpul să promovăm modele mai constructive în discursul nostru cultural și politic
Șocul pe care l-a generat pandemia poate să scoată America din modelul de polarizare politică și culturală în care a fost blocată timp de 50 de ani, și să ne ajute să virăm spre o societate mai solidară și mai funcțională. Pare idealist, însă sunt două motive care susțin acest lucru.
Primul este scenariul „inamicului comun”: oamenii încep să privească dincolo de diferențele lor atunci când se confruntă cu o amenințare externă comună. COVID-19 este un dușman de temut, care nu face diferențe între oameni. Acest lucru ar putea să ne dea acea energie de care avem nevoie să ne resetăm și să decidem că e momentul să acționăm împreună. În timpul atacului aerian de 56 de zile împotriva Marii Britanii, cabinetul lui Winston Churchill a fost uimit de incredibilele gesturi de bunătate umană — altruism, compasiune și generozitate.
Al doilea motiv este scenariul „șocului politic”. Studiile au arătat că modelele relaționale puternice și durabile sunt adesea mai susceptibile de a se schimba după un anumit tip de șoc major destabilizator. Acest lucru nu se întâmplă neapărat imediat, dar un studiu realizat pe 850 de conflicte interstatale de durată, între 1816 și 1992, arată că că peste 75% dintre acestea s-au încheiat în 10 ani de la declanșarea unui șoc destabilizator major. Șocurile societale pot distruge modele înpământenite, transformând societatea în bine sau rău. Dar, având în vedere nivelurile actuale de tensiune, acest scenariu sugerează că acum este momentul să începem să promovăm modele mai constructive în discursul nostru cultural și politic. Momentul schimbării este, totodată, și cel al maturizării, crede Peter T. Coleman, profesor de psihologie la Universitatea Columbia, care studiază conflictele aproape imposibil de soluționat (probblema avorturilor, a homosexualilor, problema israelo-palestiniană).