Skip to content
Coronavirus

Politico: Pandemia va schimba lumea pentru totdeauna (III)

DAQ

Asistăm la sfârșitul idilei noastre cu societatea de consum și cu hiperindividualismul

Eric Klinenberg este profesor de sociologie și director al Institutului pentru Științe Publice University. Cel mai recent volum al său este Palaces for the People: How Social Infrastructure Can Help Fight Inequality, Polarization, and the Decline of Civic Life (Palate pentru oamenii de rând: Modul în care infrastructura socială poate să combată nedreptatea, polarizarea și declinul vieții civile).

„Pandemia de coronavirus marchează sfârșitul idilei noastre cu societatea de consum și cu hiperindividualismul. Ne aflăm într-un punct în care ne putem îndrepta către autoritarism. Imaginați-vă că președintele Donald Trump încearcă să suspende alegerile din noiembrie. Gândiți-vă la perspectiva unor represalii militare. E un scenariu distopic posibil, însă eu cred că ne vom îndrepta în cealaltă direcție. În prezent, asistăm la eșecul modelului de organizare socială bazat pe mecanismele pieței, întrucât egoismul face ca această criză să devină mult mai periculoasă decât este deja.

Eu cred că, atunci când se va încheia totul, ne vom reorienta politicile, vom investi mai mult în bunuri publice — în special în domeniul sănătății — și în serviciile publice. Nu cred că vom deveni mai individualiști, ci mult mai conștienți de faptul că viețile noastre depind unele de altele. Hamburgerul ieftin pe care îl cumpăr de la un fast-food care nu plătește concedii de sănătate casierilor și personalului de la bucătărie mă face mai vulnerabil în fața bolii. La fel, vecinul care nu stă acasă în plină pandemie îmi pune sănătatea în pericol. Și asta pentru că școala de stat nu i-a dezvoltat aptitudinile critice, responsabilitatea.
Economia — și ordinea socială pe care o sprijină — se vor prăbuși dacă guvernul nu garantează venituri pentru milioanele de lucrători care își vor pierde locurile de muncă într-o recesiune sau o criză majoră. Tinerii nu vor reuși să profeseze dacă guvernul nu le reduce sau chiar anulează datoriile făcute pentru a urma o școală. Pandemia va provoca dureri și suferințe imense. Dar ne va obliga să ne gândim cu seriozitate la cine suntem, ce valoare avem și, pe termen lung, cum ne putem dezvolta cu adevărat.”

Religia se va schimba fundamental

„Ca toți creștinii, iubim sărbătoarea Paștelui, credem în triumful vieții și al speranței asupra morții și fricii. Dar cum să sărbătorim cea mai sfântă zi a noastră dacă nu ne putem bucura împreună?
Cum vor sărbători evreii eliberarea lor din robie când Sederul Paștilor se transmite pe Zoom? Pot familiile musulmane să sărbătorească Ramadanul fără să meargă la moschee pentru rugăciune sau să se reunească cu cei dragi la masă?

De-a lungul timpului, toate credințele s-au confruntat cu provocarea de a menține credința în viață în condiții de război, persecuție, emigrație — dar niciodată toate credințele în același timp. În timpul carantinei, religia va fi nevoită să regândească ce înseamnă să fii preot. Izolarea va da posibilitatea celor care nu aparțin unui ordin religios să predice de la distanță. Practicile contemplative pot câștiga popularitate. Și poate — poate — acea luptă dintre culturi care i-a marcat pe cei care propovăduiesc binele comun cu epitetul „Războinici ai dreptății sociale” se va estompa în conștientizarea prezentă a umanității noastre interconectate.”

Amy Sullivan este jurnalist. Articolele ei au fost publicate în TIME, Washington Monthly, National Journal, New York Times și Washington Post. Este directorul de strategie al organizației non-profit Vote for Common Good.

Politico.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *