Un stil de viață digital mai sănătos – Nu vom fi doar singuri, vom fi singuri împreună.
Poate că vom profita de timpul pe care îl petrecem cu dispozitivele noastre pentru a regândi ce tip de comunități vrem să creăm cu ajutorul acestora. În primele zile de izolare am văzut deja câteva exemple care ne-au inspirat. Violoncelistul Yo-Yo Ma postează un concert live zilnic. Cântăreața și actrița Laura Benanti îi invită pe artiștii de liceu care nu-și mai pot susține spectacolele să i le trimită ca să le poată urmări online. Compozitorul Lin-Manuel Miranda se alătură campaniei și promite să le urmărească, de asemenea. Antreprenori celebri se oferă să asculte prezentări în mod gratuit. Instructorii yoga predau cursuri pro bono. Este tot o viață petrecută în fața ecranului, însă diferită de evadarea într-un joc video sau de inventarea unui avatar. Acest lucru creează o ruptură într-un mediu deschis tuturor; aduce generozitate umană și empatie. Te face să te uiți în jur și să te întrebi: „Ce aș putea eu să ofer? Am o viață, o istorie. De ce au nevoie oamenii cu adevărat?” Dacă, mergând mai departe, le insuflăm dispozitivelor cele mai umane instincte ale noastre, atunci vom transforma această tragedie într-o moștenire plină de sens. Nu vom fi doar singuri, vom fi singuri împreună.
Sherry Turkle este profesor de studii sociale, știință și tehnologie la MIT, director fondator al MIT Initiative on Technology and Self, autoarea volumului Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age (Revendicarea conversației: Puterea limbajului în epoca digitală).
Întâlniri, ore de clasă, consultații – vor fi realizate cu ajutorul instrumentelor online
COVID-19 va îndepărta multe dintre barierele artificiale care stau acum în calea transpunerii online a unora dintre aspectele vieții noastre. Nu totul trebuie să devină virtual, desigur. Dar în multe domenii ale vieții noastre, utilizarea instrumentelor digitale esețiale a fost deseori încetinită de companii puternice în colaborare cu birocrați excesiv de prudenți. Posibilitatea de a factura telemedicina a fost o schimbare mult așteptată, de exemplu, la fel permisiunea acordată mai multor furnizori de servicii medicale de a folosi aceleași instrumente pe care noi, ceilalți, le utilizăm zilnic pentru a comunica: Skype, FaceTime, email. Dacă nu ar fi venit această criză, sistemul birocratic de reglementare ar fi întârziat poate mulți ani de acum încolo luarea unor măsuri îndrăznețe.
Rezistența — din partea sindicatelor profesorilor și politicienilor — privind accesul parțial la educație sau la învățare online pentru copii a fost înfrântă pur și simplu de starea de urgență. Va fi aproape imposibil să revenim la starea de dinainte la toamnă, când s-ar putea ca multe familii să ceară teme sau cursuri parțial sau în întregime online. Pentru mulți studenți din colegiu, întoarcerea într-un cămin costisitor și depopulat s-ar putea să nu mai fie la fel de atrăgătoare, forțând schimbări masive într-un sector care e pregătit pentru inovare de mult timp. Și, chiar dacă nu toate lucrurile se pot face de la distanță, mulți dintre noi află deja că diferența dintre nevoia de a-ți pune cravată și de a face o oră pe drum sau de a lucra eficient de acasă ține doar de abilitatea de a descărca câteva aplicații în plus și de aprobarea șefului, potrivit Politico.com.
Odată ce companiile se vor reorganiza pentru munca de la distanță, va fi mai greu — și mai costisitor — să le refuze angajaților aceste opțiuni. Cu alte cuvinte, se pare că o mulțime de întâlniri (și de ore de clasă și de consultații la doctor) puteau fi realizate printr-un email. Si de acum încolo așa va fi.
Katherine Mangu-Ward, redactor-șef, Reason Magazine. A publicat în The Wall Street Journal, The Washington Post, The Los Angeles Times, Slate. Este deseori invitată la posturi cum ar fi: National Public Radio, CNBC, C-SPAN, Fox Business, Fox News Channel, MSNBC.