Skip to content
Coronavirus

POLITICO: Pandemia va schimba lumea pentru totdeauna (IV)

Sursa foto: UCTV)

Un stil de viață digital mai sănătos – Nu vom fi doar singuri, vom fi singuri împreună.

Poate că vom profita de timpul pe care îl petrecem cu dispozitivele noastre pentru a regândi ce tip de comunități vrem să creăm cu ajutorul acestora. În primele zile de izolare am văzut deja câteva exemple care ne-au inspirat. Violoncelistul Yo-Yo Ma postează un concert live zilnic. Cântăreața și actrița Laura Benanti îi invită pe artiștii de liceu care nu-și mai pot susține spectacolele să i le trimită ca să le poată urmări online. Compozitorul Lin-Manuel Miranda se alătură campaniei și promite să le urmărească, de asemenea. Antreprenori celebri se oferă să asculte prezentări în mod gratuit. Instructorii yoga predau cursuri pro bono. Este tot o viață petrecută în fața ecranului, însă diferită de evadarea într-un joc video sau de inventarea unui avatar. Acest lucru creează o ruptură într-un mediu deschis tuturor; aduce generozitate umană și empatie. Te face să te uiți în jur și să te întrebi: „Ce aș putea eu să ofer? Am o viață, o istorie. De ce au nevoie oamenii cu adevărat?” Dacă, mergând mai departe, le insuflăm dispozitivelor cele mai umane instincte ale noastre, atunci vom transforma această tragedie într-o moștenire plină de sens. Nu vom fi doar singuri, vom fi singuri împreună.

" "

Sherry Turkle este profesor de studii sociale, știință și tehnologie la MIT, director fondator al MIT Initiative on Technology and Self, autoarea volumului Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age (Revendicarea conversației: Puterea limbajului în epoca digitală).

Întâlniri, ore de clasă, consultații – vor fi realizate cu ajutorul instrumentelor online

COVID-19 va îndepărta multe dintre barierele artificiale care stau acum în calea transpunerii online a unora dintre aspectele vieții noastre. Nu totul trebuie să devină virtual, desigur. Dar în multe domenii ale vieții noastre, utilizarea instrumentelor digitale esețiale a fost deseori încetinită de companii puternice în colaborare cu birocrați excesiv de prudenți. Posibilitatea de a factura telemedicina a fost o schimbare mult așteptată, de exemplu, la fel permisiunea acordată mai multor furnizori de servicii medicale de a folosi aceleași instrumente pe care noi, ceilalți, le utilizăm zilnic pentru a comunica: Skype, FaceTime, email. Dacă nu ar fi venit această criză, sistemul birocratic de reglementare ar fi întârziat poate mulți ani de acum încolo luarea unor măsuri îndrăznețe.

Rezistența — din partea sindicatelor profesorilor și politicienilor — privind accesul parțial la educație sau la învățare online pentru copii a fost înfrântă pur și simplu de starea de urgență. Va fi aproape imposibil să revenim la starea de dinainte la toamnă, când s-ar putea ca multe familii să ceară teme sau cursuri parțial sau în întregime online. Pentru mulți studenți din colegiu, întoarcerea într-un cămin costisitor și depopulat s-ar putea să nu mai fie la fel de atrăgătoare, forțând schimbări masive într-un sector care e pregătit pentru inovare de mult timp. Și, chiar dacă nu toate lucrurile se pot face de la distanță, mulți dintre noi află deja că diferența dintre nevoia de a-ți pune cravată și de a face o oră pe drum sau de a lucra eficient de acasă ține doar de abilitatea de a descărca câteva aplicații în plus și de aprobarea șefului, potrivit Politico.com.

Odată ce companiile se vor reorganiza pentru munca de la distanță, va fi mai greu — și mai costisitor — să le refuze angajaților aceste opțiuni. Cu alte cuvinte, se pare că o mulțime de întâlniri (și de ore de clasă și de consultații la doctor) puteau fi realizate printr-un email. Si de acum încolo așa va fi.

Katherine Mangu-Ward, redactor-șef, Reason Magazine. A publicat în The Wall Street Journal, The Washington Post, The Los Angeles Times, Slate. Este deseori invitată la posturi cum ar fi: National Public Radio, CNBC, C-SPAN, Fox Business, Fox News Channel, MSNBC.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *