Ne vom întoarce la un guvern care se implică în multe aspecte ale vieții noastre
„Lupta împotriva coronavirusului a îndreptat ochii tuturor asupra guvernului — federal, de stat și local — mult mai mult decât in mod normal. Suntem atenți la ce ne spun zilnic specialiștii din domeniul sănătății publice, ascultăm îndrumările guvernatorilor, căutăm ajutor și speranță din partea liderilor noștri, înțelegem rolul pe care îl joacă „guvernul de anvergură” în viața și sănătatea noastră. Constatăm consecințele letale a patru decenii de absență a investițiilor în infrastructura publică și de desconsiderare a expertizei. America nu va avea nevoie doar de un guvern care să se implice în multe aspecte din viața cetățenilor pentru a ieși din această criză — după cum arată aprobarea unui pachet financiar uriaș pentru salvarea economiei — vom avea nevoie de un guvern puternic și înțelept mai mult ca oricând în perioada imediat următoare.”
Margaret O’Mara este profesor de istorie la Universitatea din Washington și autor al lucrării The Code: Silicon Valley and the Remaking of America.
Serviciul în slujba guvernului își va recâștiga prestigiul
„Era Reagan s-a terminat. Ideea că guvernul este din principiu rău va dispărea la finalul acestei crize. Tot ce se întâmplă acum ne arată că un guvern funcțional este crucial pentru o societate sănătoasă. Nu ne mai sperie să auzim cuvintele „lucrez în serviciul guvernului și sunt aici pentru a vă ajuta”. De fapt, este ceea ce majoritatea oamenilor speră cu disperare să audă în acest moment. Vom asista la renașterea onoarei de a lucra în serviciul guvernului.”
Lilliana Mason este profesor asociat la Universitatea Maryland și autoarea volumului Uncivil Agreement: How Politics Became Our Identity.
Un nou tip de federalism civic
„După cum traumele celui de-al Doilea Război Mondial au pus bazele unui guvern american mai puternic si ale unei solidaritati nationale, criza de acum ar putea favoriza apariția unui nou federalism civic, în care statele și localitățile devin centre de justiție, solidaritate și soluționare democratică a problemelor pe termen lung. În fața acestei provocări fără precedent, mulți americani deplâng acum eșecul liderilor naționali. Dacă ne uităm cu atenție, vom vedea că unele comunități au gestionat criza mai bine decât altele. E posibil ca acest lucru să se fi întâmplat acolo unde liderii din toate domeniile: public, privat, civic și-au unit forțele pentru binele comun.”
Arhon Fung este professor la Universitatea Harvard John F. Kennedy School of Government și autor al lucrărilor Full Disclosure: The Perils and Promise of Transparency și Empowered Participation: Reinventing Urban Democracy (Princeton University Press, conform Politico.