Skip to content
Coronavirus

Politico: Pandemia va schimba lumea pentru totdeauna (XI)

Sursa foto: DAQ Sursa foto: DAQ

Consumul în masă va fi restricționat

„În cel mai bun dintre scenarii, traumele pandemiei ne vor obliga să acceptăm anumite restricții privind modul actual de consum, ca un preț mic plătit pentru a evita viitoare pandemii sau dezastre climatice. Timp de decenii, ne-am satisfăcut apetitul supradimensionat, extinzând activitățile industriale pe zone din ce în ce mai întinse și forțând speciile sălbatice să trăiască în porțiuni de habitat situate în apropierea noastră. Acest lucru a permis microbilor de origine animală precum SARSS-COV2 și multe altele, de la Ebola la Zika — să treacă în corpul uman, cauzând epidemii. Teoretic, putem reduce impactul nostru asupra mediului și conserva habitatul faunei sălbatice, astfel încât microbii animalelor să rămână în corpurile lor. E mai probabil însă să asistăm pe viitor la transformări mai puțin relevante în acest sens. Venitul de bază universal și concediul medical plătit obligatoriu vor fi în centrul dezbaterilor politice, nu un subiect marginal. Sfârșitul carantinei în masă va dezlănțui o cerere crescută a nevoii de intimitate și un mic baby-boom. Paradoxal, discuțiile privind educația online vor fi abandonate, pentru că o generație de tineri forțați să se izoleze vor aprecia și mai mult dreptul la viață socială.”

Sonia Shah este jurnalist de investigație și autoarea volumului Pandemic: Tracking Contagions From Cholera to Ebola and Beyond.

Lanțurile de aprovizionare naționale vor deveni mai puternice

„Una dintre urmările pandemiei va fi presiunea asupra corporațiilor. Acestea vor reevalua eficiența, costul și beneficiile unui sistem de aprovizionare globalizat în comparație cu un lanț de aprovizionare național. Trecerea la un sistem de aprovizionare intern robust ar reduce dependența de un lanț global din ce în ce mai fracturat. Acest lucru va garanta accesul oamenilor la bunurile de care au nevoie însă va însemna și o posibilă creștere a costurilor și pentru corporații și pentru consumatori.”

Dambisa Moyo, economist la Barclays Bank, este autoarea mai multor lucrări, printre care: Winner Take All: China’s Race for Resources and What It Means for the World (2012), Edge of Chaos: Why Democracy Is Failing to Deliver Economic Growth – and How to Fix It (2018).

Politico

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *