Skip to content
Coronavirus

Politico: Pandemia va schimba lumea pentru totdeauna (XIII). Decalajul dintre bogați și săraci se va accentua

Sursa foto: DAQ

„În America, discuțiile privind inegalitatea socială se concentrează adesea asupra diferenței tot mai mari dintre cei 1% extrem de bogați și restul, de 99%. Însă există o altă diferență mult mai importantă – iar aceasta va fi exacerbată de această criză. Să ne închipuim o scară de 1/10, unde veniturile peste medie se situează pe primele 5 locuri.
Cei mai înstăriți au înregistrat venituri mult mai mari decât cei de pe locurile sub medie (sub 5) în ierarhia veniturilor din ultimele decenii. Aceștia sunt căsătoriți, au studii superioare, sunt profesioniști cu salarii mari sau manageri, trăiesc în case cu toate facilitățile, inclusiv Internet, se pot adapta muncii la domiciliu. Copiii lor au cameră proprie, deci nu îi deranjează dacă lucrează de acasă. Vor avea venituri stabile în această perioadă și își vor permite serviciul de livrare la domiciliu. Restul, respectiv 80% dintre americani, nu vor avea aceste posibilități. Unii vor depăși criza, însă cei mai mulți își vor pierde locul de muncă. Sunt mai ales părinți singuri sau unici susținători ai familiei. Nu lucrează de acasă, cel mai probabil muncesc în domenii ca serviciile sau livrarea de produse, deci locuri care le pun sănătatea în pericol. Copiii lor nu au acces la educație, fie pentru că părinții nu îi pot supraveghea, fie că nu au internet de viteză, care să le permită învățarea la distanță.”

Theda Skocpol este profesor de guvernare și sociologie la Harvard.

Un stil de viață marcat de nevoia de distracție

„Unele tendințe deja vizibile vor fi implementate în mod accelerat probabil — de exemplu, utilizarea tehnologiei care folosește comunicarea vocală pentru a controla căile de acces, securitatea și altele. Pe termen scurt, universitățile vor înființa cursuri despre pandemii, oamenii de știință vor realiza proiecte de cercetare pentru a îmbunătăți modul de a previziona, trata și diagnostica viitoare epidemii. Dar istoria ne mai arată un mod de a face față perioadelor de criză. După gripa spaniolă din 1918-19 și la sfârșitul primului război mondial, mulți americani au vrut să uite prin ce trecuseră apelând la divertisment. Automobilul, radioul, moda, dansul, votul permis femeilor, restaurantele – toate acestea au dus la dezvoltarea rapidă a economiei, care a crescut timp de 10 ani, când investițiile nechibzuite au dus la Marea criză. Dacă ținem cont de comportamentul nostru de atunci, putem afirma că, după ce pandemia se va sfârși, omenirea va răspunde în același fel: căutând distracția, plăcerea și o viață socială cât mai plină.”

Mary Frances Berry este profesor la Universitatea din Pennsylvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *