Skip to content
Coronavirus

Politico: Pandemia va schimba lumea pentru totdeauna (XIV). Va trebui să schimbăm felul în care percepem „schimbarea”

Sursa foto: DAQ

„Sintagma schimbarea paradigmei este des folosită în jurnalism. Cu toate acestea, epidemia de coronavirus este unul dintre cazurile în care aceasta chiar se aplică. Societatea americană este obișnuită cu un tip de schimbare, unul specific instituțiilor liberale democratice. Acesta este caracterizat în special de piața liberă și de individualismul expresiv. Însă coronavirusul nu atacă numai sistemul imunitar. La fel ca Războiul Civil, Marea Criză Economică și Al Doilea Război Mondial, acesta are capacitatea de a infecta fundațiile societății libere. Statul și guvernul se mișcă cu viteze variabile, uneori contradictorii, pentru a gestiona o criză de dimensiuni profunde. Economia globală a intrat în primele faze ale unei recesiuni care poate deveni criză economică. Putem vedea deja cum multe părți din America s-au închis de tot. Într-o clipită, ne-am luat rămas-bun de la o societate plină de frivolitate și activitate continuă, iar guvernul federal a început să ia măsuri des întâlnite în timp de război. Noțiunile noastre colective despre ce este posibil s-au schimbat deja. Dacă pericolul provocat de coronavirus atât asupra sănătății individuale, cât și asupra sistemului public de sănătate va continua, vom fi nevoiți să ne schimbăm felul în care concepem ideea de schimbare. Paradigma se va schimba.”
Matthew Continetti este profesor rezident, American Enterprise Institute.

Vom fi nevoiți să acceptăm schimbări radicale ale rutinei noastre zilnice

„În general, oamenii nu sunt înclinați să accepte cu ușurință schimbări radicale ale rutinei lor zilnice. Însă ideea fantezistă de a ne „optimiza” viața – pentru a atinge un nivel înalt de performanță, productivitate și eficiență – a creat o industrie ce încearcă să facă așa încât cele mai plictisitoare vieți să pară de-a dreptul eroice. De ani de zile, Jordan Peterson instruiește niște bărbați pierduți pentru societate să-și facă paturile dimineața. The Four-Hour Workweek, The Power of Habit și Atomic Habits îi îndeamnă pe cititori să automatizeze anumite comportamente pentru a-i menține într-o continuă stare de muncă excesivă și lipsă de hrană.
Însă COVID-19 sugerează ca Peterson (sau orice alt adept al acestei discipline bazate pe crearea de obiceiuri) nu este un lider potrivit cu timpurile noastre. În schimb, Albert Camus – este. În Ciuma, acesta atribuie dispariția unei localități algeriene ficționale din cauza unei epidemii unui singur lucru: consecvența. „Adevărul este, scrie Camus despre acest oraș extrem de plictisitor, că toată lumea este plictisită și își dedică tot timpul cultivării unor obiceiuri.” Locuitorii, blocați în obsesia lor pentru rutină, sunt lipsiți de orice imaginație. Le ia mult prea mult să își dea seama că moartea îi urmărește și că a trecut de mult vremea în care puteau să folosească tramvaiele, să muncească pentru bani, a bowling-ului sau a mersului la cinematograf.
Poate la fel ca în timpul lui Camus, va fi nevoie ca două spectre, cel al autocrației și cel al virusului să ne facă să ascultăm de bunul nostru simț, de imaginația noastră sau de excentricitățile noastre, și nu de felul în care suntem programați. Este nevoie de o abordare mai curajoasă așa încât să nu cădem pradă tiraniilor de tip Trump, ipocriziilor, doctrinelor, obiceiurilor devastatoare pentru mediu și pentru noi înșine (printre care favoritele noastre: conducerea autovehiculelor, consumul de carne, risipa de electricitate). Această epidemie ar putea aduce cu ea un angajament reînnoit față de o viziune asupra lumii mai realistă. Poate că e momentul să recunoaștem că timpul nostru pe pământ este scurt, că apocalipsa e aproape, și că pentru a trăi împreună împăcați și împliniți va trebui să facem mai mult decât să aranjăm paturile și să investim în mod chibzuit. Puterea lipsei de rutină.”
Virginia Heffernan este autoarea cărții Magic and Loss: The Internet as Art

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *