Toate posturile de conducere ale Comisiei Europene vor fi din nou puse la bătaie în curând, după alegerile europene de luna viitoare. Dar chiar şi înainte de scrutinul din 6-9 iunie, se fac manevre pentru posturile de conducere de la Bruxelles. Cine va conduce executivul UE?
Ce ţară va obţine postul de comisar pentru comerţ, care va avea toată puterea şi va superviza iminentul război comercial al UE cu China? Îşi vor asigura polonezii un portofoliu nou creat în domeniul apărării, pentru a se confrunta cu rivalii lor de moarte, ruşii? Şi cine va fi următorul şef al concurenţei în Europa, care va supraveghea giganţii americani din domeniul tehnologiei, precum Apple şi Google? – se întreabă POLITICO. Publicaţia de la Bruxelles prezintă candidaţii favoriţi din fiecare dintre cele 27 de state membre şi portofoliul ce le-ar putea reveni. Fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE primeşte un post de comisar în cadrul împărţirii post-electorale, făcute pe criterii politice, dar există o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a determina cine ce primeşte.
Comerţul şi concurenţa sunt portofoliile cu „fundiţă albastră”, cu adevărat importante, iar cele care implică sportul, educaţia şi multilingvismul sunt „moartea pasiunii”, scrie POLITICO.
La ultima rundă de alegeri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei ţări să propună doi candidaţi – un bărbat şi o femeie. Dacă se va întoarce pentru un al doilea mandat, este de aşteptat acelaşi proces. Chiar dacă este încă devreme, POLITICO a schiţat care sunt candidaţii din fiecare ţară menţionaţi în cercurile politice şi diplomatice. În România, este vehiculat chiar numele preşedintelui, Klaus Iohannis, cotat însă cu perspective prea puţin probabile de a obţine un post de comisar.
„Cu cel de-al doilea mandat care se încheie în decembrie, Iohannis este în căutarea unui post internaţional de top. Dar nu este clar dacă s-ar mulţumi cu un „simplu” post de comisar” – notează POLITICO evitând să spună, cum a făcut-o în alte articole, dacă preşedintele României ar putea s-o înlocuiască pe Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.
Portofoliul dorit de România este neclar, dar coeziunea ar putea fi o opţiune, potrivit publicaţiei. În actuala Comisie Europeană, România deţine, prin Adina Vălean, postul de comisar al transporturilor. Propunerea de comisar al României pentru viitoarea Comisie Europeană ar urma să fie făcută chiar de preşedintele Iohannis, care este afiliat politic Partidului Popular European, arată POLITICO.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News