POLITICO – Țările membre distrug vaccinuri anti-COVID în valoare de 4 miliarde de euro

O analiză realizată de POLITICO arată că cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate la gunoi, valoarea estimată a acestor fiind de 4 miliarde de euro. Potrivit publicației, este vorba de o  subestimare a cifrelor adevărate.

De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea zac acum în depozitele de deșeuri de pe continent.

Conform calculelor realizate în baza datelor disponibile, țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare membru al populației lor. În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care s-a debarasat de cel mai mare volum brut de fiole.

Dacă această rată medie de risipă ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar însemna peste 312 milioane de vaccinuri distruse.

Nu este ușor de aflat câte vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv Franța, a doua cea mai populată țară din UE, sunt reticente în a dezvălui amploarea risipei.

Calculele POLITICO se bazează pe cifrele din 19 țări europene – 15 care ne-au furnizat cifre directe și patru în care volumele au fost raportate în presa locală. Unele cifre datează chiar din această lună; cele mai vechi datează din decembrie 2022.

Trecerea timpului înseamnă că cifrele pe care le-am primit sunt prudente, numărul real de vaccinuri eliminate fiind probabil mult mai mare.

Germania, de exemplu, a furnizat cifrele sale privind deșeurile către POLITICO în luna iunie; la momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să fie învechite și să aibă mai multe șanse de a fi aruncate.

POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media (acestea nu au fost făcute publice). Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le repartiza în funcție de tipul de vaccin, POLITICO a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 euro, calculat pe baza datelor furnizate de țările care au oferit o clasificare.

Din nou, această cifră este aproape sigur o estimare minimă. Dar chiar și 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale de sănătate ale Croației.

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în perioada de apogeu a pandemiei, în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau toate să asigure un număr limitat de doze. În acea perioadă de frenezie, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare de 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Este ușor să uităm cât de nesigure erau lucrurile în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la vremea respectivă. Dar atât amploarea, cât și momentul încheierii acordului s-au dovedit a fi problematice. Țările au fost constrânse să cumpere doze chiar și atunci când pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona injecțiile în exces țărilor terțe au fost zădărnicite de scăderea cererii și de problemele logistice.

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încă de când New York Times a relatat că șefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.

Contractul a fost deja renegociat de către Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă din cauza excesului de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplata acestora. În România, procurorii vor să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au cauzat statului daune de peste 1 miliard de euro.

Între timp, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri cel puțin până în 2027.

Autor: Carlo Martuscelli, Hanne Cokelaere.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL