Skip to content
Europa

POLITICO: Ungaria – reforma justiției în schimbul deblocării fondurilor europene

Facebook

În încercarea de a debloca cele 7,2 miliarde de euro din fondul de recuperare post-pandemie al Uniunii Europene, Ungaria propune un plan amplu de reforme ale sistemului judiciar. Un document, datat 4 noiembrie, trimis Uniunii Europene și consultat de publicația Politico, pune capătul unui conflict de mai multe luni dintre Bruxelles și Budapesta, cu privire la acordarea granturilor din PNRR, de care Ungaria are din ce în ce mai multă nevoie, pe măsură ce situația economică se deteriorează.

Pentru a nu pierde aproape 70% din granturi, Budapesta trebuie să obțină aprobarea atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea majorității țărilor UE, înainte de sfârșitul anului.
Comisia va lua probabil o decizie în această privință înainte de sfârșitul lunii, au declarat oficiali și diplomați ai Uniunii Europene pentru Politico, urmând ca miniștrii de finanțe ai statelor membre să voteze pe 6 decembrie.

Însă o aprobare condiționată de a da Ungariei banii ar putea declanșa o reacție ostilă din partea unor țări precum Olanda și a unor grupuri ale societății civile care doresc ca Uniunea Europenă să riposteze mai ferm cu privire la amenințarea statului de drept și care susțin că promisiunile Budapestei nu înseamnă automat și respectarea lor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să dea detalii privind momentul unei posibile înțelegeri. „În ultimele luni, am făcut progrese în ceea ce privește o serie de chestiuni, a declarat acesta. Discuțiile cu Ungaria continuă și lucrăm pentru a încheia evaluarea în cel mai scurt timp.”

Reamintim faptul că, de un an și jumătate, Budapesta și Bruxelles poartă negocieri în jurul fondurilor europene, blocate în principal din cauza eforturilor anti-corupție ale Ungariei sau, mai precis, a lipsei acestora.

Disputa a inclus negocierea a două chestiuni: pe de o parte, acesul Ungariei la fondurile de redresare post-pandemie, pe de alta, deblocarea fondurilor periodice, tăiate din cauza atacurilor constante la statul de drept.

În septembrie, Comisia a dat ocazia Budapestei de a primi banii din plățile bugetare regulate, dacă aceasta ar adopta 17 angajamente privind statul de drept.
Prin urmare, Ungaria trebuie să adopte aceste angajamente până pe 19 noiembrie, sau riscă să piardă fondurile.

Planul de reforme înaintat Uniunii Europene include consolidarea Consiliului Judiciar Național, un organism incapabil în prezent să exercite o supraveghere eficientă. Acesta va putea emite avize obligatorii cu privire la o serie de decizii luate de președintele Oficiului Național Judiciar, o funcție numită politic.

Noul organism va putea revizui numirea judecătorilor și a conducătorilor de instanțe, transferul și revocarea judecătorilor fără consimțământul acestora și se va pronunța cu privire la candidații pentru Oficiul Național Judiciar. În plus, va avea la dispoziție un buget adecvat, va face propuneri legislative guvernului.

Guvernul s-a angajat în continuare să reformeze Kúria, Curtea Supremă a Ungariei, cu scopul de a-și consacra independența, a enumerat, de asemenea, o serie de garanții menite să asigure că instanța acționează independent și în conformitate cu legea.
În plus, guvernul a declarat că va elimina dreptul organelor guvernamentale de a contesta deciziile finale ale Curții Constituționale și s-a angajat să se consulte cu grupurile societății civile cu privire la viitoarele reforme.

Acestea ar trebui să intre în vigoare până în primul trimestru al anului viitor și ar urma să fie finalizate până la o dată care urmează să fie stabilită. Potrivit documentului citat de publicația Politico, reformele vor trebui finalizate înainte ca Ungaria să facă orice cerere de plată către Comisie.

Inflația în Ungaria a depășit 20% în septembrie, iar guvernul prognozează o creștere de doar 1% în 2023, lucru care va pune presiune pe finanțele țării.
Sursa: Politico.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *