Poliţiştii au verificat modul în care este asigurată paza în 90 de unităţi de învăţământ preuniversitar

scoala
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Poliţiştii au verificat, în ultima săptămână, modul în care este asigurată paza în 92 de unităţi de învăţământ preuniversitar, fiind date 7 amenzi. De asemenea, poliţiştii au intervenit la 49 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române au anunţat duminică, faptul că în perioada 8 – 11 ianuarie 2024, Poliţia Română a continuat acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar.
“În perioada 8 – 11 ianuarie 2024, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliţiei Române, peste 6.000 de poliţişti au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor. Au fost angrenaţi 4.266 de poliţişti în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar”, au transmis poliţiştii.
Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, au acţionat 1.216 poliţişti.

În această perioadă, a fost asigurată intervenţia la 49 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 23 au fost sesizate de cetăţeni prin S.N.U.A.U. – 112.

De asemenea, au fost organizate 161 de acţiuni pe linia siguranţei în şcoli, fiind derulate  1.603 activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 1.150 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 29.943 de beneficiari.
“Dintre acestea, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară, la 669 de ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă. Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 269 de activităţi, precum şi 363 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii”, a menţionat sursa citată.
De asemenea, au fost controlate 92 de unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale, fiind adresate 47 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ.
În cadrul planului, au participat 502 poliţişti la întâlnirile Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.
Totodată, au fost efectuate verificări ale unităţilor de alimentaţie publică situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 121 de informări către instituţiile cu atribuţii specifice pentru remedierea neregulilor constatate.
Au fost organizate şi desfăşurate 354 de activităţi pentru verificarea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către pietoni şi conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul şcolar.
În cadrul activităţilor derulate, au fost verificaţi 2.012 conducători auto, dintre care 301 care asigură transportul şcolar, fiind aplicate 750 de sancţiuni contravenţionale.
Totodată, au fost continuate activităţile preventive pentru elevi, dar şi pentru informarea cadrelor didactice şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor, prin intermediul Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe perioada septembrie-decembrie 2023, aferentă modulelor 1 şi 2 ale Anului şcolar 2023-2024.
Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, poliţiştii vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2023 – 2024.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: