Skip to content
Politică

Polițiștii pot da amenzi și pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic, potrivit unui proiect de lege

B365.ro
Polițiștii îi vor putea amenda pe șoferi și pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic.
Proiectul de lege, inițiat de deputatul USR Mihai Botez, a fost depus joi în Parlament.
Proiectul le dă posibilitatea polițiștilor să constate contravenții și pe baza probelor video trimise de participanții la trafic, iar probele ar trebui încărcate pe un site al Poliției însoțite de o declarație pe proprie răspundere a celui care face sesizarea, care dacă declară în fals primește amendă.
Nu ne facem bine dacă nu vom și depune eforturi în acest sens, atât noi ca participanți la trafic, dar și autoritățile în implementarea corectă a acestei inițiative. Franța, Anglia și Canada au sistem similare implementate și funcționează. Noi putem găsi tot felul de motive pentru care nu ar funcționa și la noi, dar dacă vrem să evoluăm trebuie să facem eforturi„, spune inițiatorul.
El le transmite șoferilor ca, până când va ajunge proiectul în dezbatere în comisiile de specialitate din Senat, să caute camere de bord și să și le monteze în mașină să vadă dacă chiar ar surprinde încălcări ale regulilor de circulație, informează hotnews.ro
În expunerea de motive, deputatul USR Mihai Botez arată că în anul 2017 România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele – și-au pierdut viața 1.913 persoane.
Potrivit inițiatorului proiectului, starea drumurilor, aglomeraţia din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave.
Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificil de stabilit, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului, a declarat deputatul USR.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *