Polițiștii, victimele unui sistem care îi lasă descoperiți în fața răului

Sursă foto: 4tuning.ro/

„Adevărul” continuă campania „Cum a dispărut autoritatea polițiștilor români…”, căutând răspunsuri pentru situațiile în care oamenii legii fie le cad victimă infractorilor, fie ajung, la rândul lor, să îngroașe rândurile celor cercetați penal și condamnați pentru diverse fapte. 

Diferența între polițistul din filme care îi face pe tineri să viseze la o carieră în acest sistem și ce se întâmplă în viața reală este enormă. Psihologul Elena Sachelarie, intervievat de „Adevărul”, amintea, printre cauzele care-i transformă pe polițiști fie în victime, fie în agresori, de „lipsa instruirii sau instruirea deficitară a cadrelor de poliție în comunicarea directă cu populația (mai ales când persoanele sunt sub influența alcoolului sau stupefiantelor sau sunt agresive și/sau violente)”, dar și de „pregătirea psihologică deficitară a polițiștilor care se confruntă cu violența la locul de muncă”.

Este ceea ce susține și președintele Sindicatului Politiștilor Europol, Cosmin Andreica. Polițiștii, expuși la „tot ce înseamnă rău în societate”, sunt lăsați să se descurce pe cont propriu, pentru că nu există un program de sprijin psihologic, spune Andreica. Mai mult, adesea psihologul la care au acces în sistem devine la rândul lui o unealtă în mâna superiorilor, iar testarea psihologică se transformă în „execuție”.

„Există o latură despre care nu vorbește nimeni: un risc psiho-social reprezentat de expunerea la tot ce înseamnă rău în societate. La amenințări, la fapte de natură penală, la răutate, la violență, la agresivitate, la partea cea mai urătă a societății. Din momentul în care tu ești expus la așa ceva și nu știi să tratezi aceste cauze, este dificil de a le gestiona. Rămân undeva în subconștient și la un moment dat refulează: vedem consum de alcool, număr mare de divorțuri în rândul profesiei, mai nou vedem consumatori de droguri, chiar și alte situații”, spune liderul Sindicatului Europol.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: