Skip to content
Politică

Politologul Andrei Țăranu analizează decizia asumării răspunderii pe legea bugetului: Acest buget este de fapt unul de campanie electorală

Zilele trecute, Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea bugetului asigurărilor sociale și pe modificarea OUG 114. Premierul a anunțat în plenul Parlamentului că a acceptat o serie de amendamente printre care amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari. Guvernul a făcut acest pas în ciuda faptului că social-democrații au anunțat că vor contesta decizia la Curtea Constituțională.

Politologul Andrei Țăranu a comentat decizia guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe legea bugetului. În viziunea acestuia, guvernul actual se sprijină pe o majoritate parlamentară foarte fluctuantă, cabinetul Orban a încercat să impună Parlamentului bugetul pe 2020 fără a-i cere părerea. Acesta a mai punctat faptul că actualul buget pe 2020 este unul de campanie electorală, în contextul în care, anul viitor vor fi două rânduri de alegeri.

“Aceste ultime luni ale anului au reprezentat o perioadă foarte interesantă pentru că acest guvern, spre deosebire de marea majoritate a guvernelor nu a venit prin propria lui legitimitate. Acest guvern are legitimitatea pe care o primește de la președintele republicii. Altfel spus, guvernul Orban este girat de președintele Iohannis și de o foarte subțire majoritate, fluctuantă în Parlament. Această majoritate mai mult încurcă, decât întărește puterea guvernului, așa cum s-a văzut de pildă la asumarea răspunderii. În aceste condiții, acest guvern este unul care trebuie să găsească diverse căi, diverse modalități de a naviga cel puțin până la alegerile de anul viitor.

Acum e interesant de văzut cum a gândit și cum gândește guvernul din punct de vedere constituțional o asemenea asumare pentru că în dreptul constituțional avem două părți. O parte care este pregătită de guvern a unui text, respectiv aprobarea lui directă în Parlament.  Or Parlamentului nu i s-a cerut părerea, astfel încât guvernul mai degrabă impune legea bugetului. Acest buget este de fapt unul de campanie electorală. Este un buget pe 2020 când se știe că vor fi două rânduri de alegeri și anume cele locale și generale”, a precizat politologul pentru PSNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *