Skip to content
Politică

Politologul Andrei Țăranu analizează episodul moțiunii de cenzură. Ce îi lipsește actualei Opoziții

Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru PSNews.ro, că eșecul moțiunii de cenzură, care a picat marți în Parlament, era previzibil. În opinia acestuia actuala Opoziție are o problemă în ceea ce privește capacitatea de coaliție.

“Toată lumea se aștepta ca această moțiune de cenzură să nu treacă în condițiile în care deja înaintea moțiunii domnul Orban recunoștea că încă nu s-a reușit formarea unei majorități și nici nu s-a reușit o negociere cu cei pe care domnia sa încerca să îi transfere fie de la PSD la Pro România, fie de la ALDE la PNL. În aceste condiții guvernul Dăncilă a rămas în funcție, cel puțin până la alegerile prezidențiale. Lucrul acesta arată că în continuare PSD-ALDE dețin o majoritate relativă, dar o majoritate în Parlament, ceea ce le va permite să guverneze în continuare.

Mai mult s-a observat că Opoziția are o problemă în ceea ce privește capacitatea de coaliție. Nu s-au înțeles asupra unui program comun, asupra unui premier comun și nici măcar asupra unui guvern comun, ceea ce le-a dat senzația celor de la PSD sau ALDE care poate voiau să se transfere că nu este un lucru serios, că nu e o formulă care să aibă șanse de câștig și în aceste condiții moțiunea nu avea cum să treacă și nici nu a trecut”, a explicat politologul.

În viziunea acestuia, Opoziția putea face mai mult, deoarece există și un vânt al schimbării care bate dinspre societate.

Sigur că Opoziția putea face mai mult. Există, să spunem, un vânt al schimbării care venea din societate și dacă Opoziția ar fi făcut într-adevăr o moțiune care să fie programatică, dacă ar fi renunțat la acest limbaj extrem de stupid pe care îl folosesc la toate moțiunile si ar fi propus o structură unită, ar fi putut măcar să promită un guvern tehnocrat dacă nu un guvern de uniune națională și să construiască împreună o perspectivă care să arate că se poate guverna și fără actuala majoritate. Ori din nefericire, opoziția, în special USR-PLUS dar și PNL probabil s-au gândit că nu este chiar cel mai bun moment să vină la guvernare, că urmează alegerile prezidențiale unde vor intra într-un conflict fățiș și au preferat să păstreze guvernul PSD-ALDE care trebuie spus, din nou este un guvern destul de slăbit din punct de vedere al imaginii și al conflictelor interne care există în PSD”, a conchis politologul.

Moțiune de cenzură a căzut, marţi, în Parlament, după ce Opoziția a avut 200 din cele 233 de voturi necesare. Insuccesul moțiunii de cenzură a cauzat reacții atât în Opoziție cât și din partea celor aflați la putere. Dăncilă a acuzat Opoziția că nu are un plan pentru a prelua guvernarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *