Skip to content
Politică

Politologul Andrei Țăranu analizează mizele liderilor europeni prezenți la Summit-ul de la Sibiu. Planurile lui Macron

 

Analistul politic Andrei Țăranu a precizat pentru PSNews.ro faptul că Summitul Informal de la Sibiu are o însemnătate aparte deoarece are loc înaintea alegerilor europarlamentare, iar o parte dintre invitați doresc să inoveze la nivelul Uniunii Europene. În acest sens, politologul l-a indicat pe Emmanuel Macron, acesta din urmă dorind să facă din En Marche! principalul partid al noului grup ALDE.

“Summitul Informal de la Sibiu are o importanță mare, deoarece are loc înaintea alegerilor europarlamentare. De multe ori într-un summit informal se iau decizii la fel de importante ca într-un summit formal. O serie de lideri se află și într-o campanie electorală. În acest sens, Macron, mai mult decât alți lideri europeni, este într-o campanie electorală foarte importantă pentru că el dorește să introducă En Marche! ca fiind principalul partid al noului ALDE, al noului partid liberal centrist la nivelul Europei.

Ori scrisoarea pe care domnia sa a trimis-o acum două luni și întregul context în care se discută subiectele economice țin de fapt de agenda noului partid, care probabil se va naște după alegerile europarlamentare. Ori pentru asta, domnul Macron este, alături de Guy Verhofstadt, unul dintre principalii vectori de comunicare. Așadar, este interesant de văzut ce mesaje va transmite Macron la Sibiu”, a conchis analistul.

Sibiul este pentru o zi locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summitul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles vor anunţa în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani.

Liderii celor 27 de state care vor forma Uniunea Europeană după plecarea Marii Britanii discută în oraşul din Transilvania despre cum va funcţiona în continuare alianţa lor politică, socială şi economică.

Alături de liderii europeni, la o primă sesiune de discuții de la summitul de la Sibiu mai iau parte președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *