Skip to content
Politică

Politologul Andrei Țăranu descoase ițele revoltei grupului PNL de la Cluj: Nimeni nu îi poate lua locul lui Ludovic Orban acum

Facebook

Într-un interviu pentru PS News, politologul Andrei Ţăranu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA susține că în acest moment, nu există șanse ca Ludovic Orban să plece de la conducerea PNL, „pentru că nu are un contracandidat care să demonstreze că este și susținut de majoritatea organizațiilor”.

„Părerea mea este că Ludovic Orban are șanse destul de mari să rămână la conducerea partidului în acest moment. Nu uitați că respectivul Congresul va fi, fie în iunie, fie în septembrie, deci sunt 6-9 luni, nu putem prevedea ce cutremure vor fi în politica românească până atunci, dar fix în acest moment șansele lui sunt destul de mari. Am văzut organizații, cum este cea de la Mureș care i-au acordat încrederea, Mureșul fiind în Transilvania.

Până acum se spunea că Transilvania este toată împotriva lui Orban, așa că șansele sunt destul de mari să rămână pentru că nu are un contracandidat care să demonstreze că este și susținut de majoritatea organizațiilor. Vorbim strict de luna ianuarie. În contextul actual nimeni nu îi poate lua locul”, spune Țăranu.

De asemenea, acesta susține că gruparea reformistă din care fac parte Rareș Bogdan, Ilie Bologan, Emil Boc este constituită pe baza unor „motive legate de structurile de putere din partid”.

Cât despre fostul lider al deputaților, Florin Roman, politologul afirmă că este „un cvasi-loser. Nu reprezintă un pericol, el este frustrat pentru că nu mai este în acest moment liderul grupului parlamentar PNL din Cameră, că a avut destul de multe tensiuni cu Ludovic Orban și din acest motiv, Florin Roman, face asta mai degrabă din motive personale”.

„Pe de altă parte, cei precum Bolojan, Boc, Rareș Bogdan au niște motive legate de structurile de putere din partid, și anume apropierea de resurse. Diferențele sunt mari. Ei vor să fie mai aproape de putere și nu sunt, în timp ce în cazul lui Roman, motivele sunt de orgolii personale”, a conchis Andrei Țăranu.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a avut marți prima reacție publică legată de conflictul din partid, după ce Rareș Bogdan și Robert Sighiartău i-au cerut demisia. Orban a spus că președintele PNL este ales la congresul partidului, iar până la congresul din acest an, el este președintele PNL. Liderul PNL a mai afirmat că el discută problemele din partid cu colegii săi în forurile statutare, nu în spațiul public.

Întrebat, marți, dacă ia în calcul să demisioneze, în condițiile în care are din ce în ce mai mulți contestatari în partid, Orban a răspuns: „Președintele PNL este ales de congres. PNL a avut un congres în iunie 2017 și va avea congres și în acest an. Până la acest congres, eu sunt președintele PNL. Dacă voi decide să candidez pentru un nou mandat, voi anunța public”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *