Skip to content
Politică

Politologul Andrei Țăranu, previziuni în privința alegerilor europarlamentare. Ce riscă să pățească Orban și Dragnea

Alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă. În mai puțin de 10 zile cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a decide pe cine vor trimite Parlamentul European. Bătălia se anunță a fi dură, ultimele sondaje arată o confruntare la limită între PNL și PSD. De scorul alegerilor ar putea să depindă și anumite funcții înalte din principalele partide din România. Așadar mizele nu sunt deloc mici.

Politologul Andrei Țăranu a realizat pentru PSNews.ro o analiză a peisajului politic înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. În viziunea acestuia, unii lideri politici ar putea fi zdruncinați serios de un eventual scor slab la alegeri.

„Cred că cearta recentă în Opoziţie în privința președintelui Iohannis, arată că PNL nu mai e singurul competitor contra PSD. Or lucrul acesta s-ar putea să le dea mari bătăi de cap, pentru că dacă nu va avea scorurile pe care ni le arată sondajele, s-ar putea ca şi Ludovic Orban să aibă probleme privind conducerea PNL. Probleme ar putea să aibă și Liviu Dragnea în cazul în care PSD scoate un scor foarte slab.

Pe dreapta sunt o mulţime de partide care se opun PSD. Şi nu numai pe dreapta. Pro România e tot atât de vocală contra PSD pe cât sunt şi PNL, şi USR”.

Întrebat despre scorul pe care l-ar putea obţine Pro România, Andrei Ţăranu a spus că partidul lui Victor Ponta va trece cel mai probabil pragul, întrucât are organizaţii puternice, aşa cum sunt, de exemplu, Brăila, Dâmboviţa.

„Problema e nu să treacă pragul, ci să obţină un scor care să îi permită, cum numim noi, potenţialul de şantaj, adică de a avea potentialul de a fi atractiv pentru diverşi parlamentari, senatori, preşedinţi de consilii judeţene, primari, care să se simtă că nu au un viitor foarte strălucit în PSD şi care să facă pasul rapid către Victor Ponta. Acest potenţial poate fi măsurat printr-un scor relativ bun, peste 10% în aceste alegeri”, a afirmat Andrei Ţăranu.

Totodată, întrebat despre situaţia partidului lui Traian Băsescu, politologul a precizat că electoratul PMP nu este stabil şi că mai degrabă ar vota cu un partid mai mare în condiţiile în care discursul anti-PSD e acum al tuturor, cu excepţia, evident, a PSD şi ALDE.

„Cu excepţia PSD şi ALDE, toate partidele au ca discurs justiţia şi PSD. În aceste condiţii, de ce nu te-ai duce să votezi cu un partid mai mare? De ce te-ai duce să votezi cu un partid relativ mic, dacă el nu propune cu totul şi cu totul altceva?”, a mai declarat Andrei Ţăranu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *