Skip to content
Politică

Politologul Andrei Țăranu vede o singură cale pentru declanșarea anticipatelor: demisia premierului Orban

Facebook/Andrei Taranu

Ludovic Orban a anunțat, vineri, după o întâlnire de o oră cu președintele Klaus Iohannis că au decis împreună să declanșeze procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate. În acest context, politologul Andrei Țăranu a precizat în exclusivitate pentru PSNews.ro că singura modalitate prin care liberalii pot forța anticipatele ar fi demisia premierului Orban, varianta moțiunii fiind destul de complicată.

“Este foarte greu de rezolvat și de obținut aceste alegeri anticipate. Totuși, președintele Iohannis a spus că șansele sunt 50%-50%, dar pentru a începe acest proces trebuie să se întâmple ceva și anume guvernul să cadă. Iar guvernul poate să cadă numai în urma demisiei, respectiv a moțiunii de cenzură. Din câte înțeleg eu, ei așteaptă moțiunea de cenzură de la PSD în momentul în care vor depune ordonanță de urgență pe revenirea la alegerile primarilor în două tururi, ceea ce e destul de complicat. S-ar putea ca cei de la PSD să-i lase în offside sau să facă o moțiune de cenzură astfel încât să nu poate să treacă. Așa că singura soluție din punctul meu de vedere, este demisia domnului Orban”, a precizat Andrei Țăranu pentru PSNews.ro

Întrebat dacă crede că această demisie se va produce, politologul a spus că ”este foarte complicat”, iar dacă ea se va produce, ”va fi la presiunea domnului Iohannis, pe care l-am văzut de ieri cerând oarecum intempestiv această demisie”.

”Doar că această demisie l-ar pune pe domnul Orban într-o situație foarte complicată. Pentru că sigur că el ar fi interimar, dar nu poate să fie propus tot el, în calitate de interimar, să formeze din nou guvernul. Motiv pentru care va trebui să apară un nume și s-ar putea ca numele acela să și treacă. Iar dacă trece, domnul Orban pierde calitatea de prim-ministru”, a mai spus Andrei Țăranu. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *