Skip to content
Politică Republica Moldova

Politologul Armand Goșu, cu lupa pe situația post-electorală din Moldova: există trei scenarii

europalibera.org

Alegerile parlamentare care s-au desfăşurat pe 24 februarie în Republica Moldova în baza legii mixte electorale au reconfirmat puterea grupării PSRM-PDM, deşi s-au comis numeroase fraude electorale în baza turismului electoral din regiunea transnistreană.

Omul momentului şi implicit al acestor alegeri este oligarhul Vladimir Plahotniuc, „care continuă să pozeze în politicianul cu valenţe democratice, deschis oricăror negocieri pentru binele R.Moldova, atât cu Vestul cât şi cu Estul“. Miza acestuia rămâne însă neschimbată: „să guverneze ruseşte pe banii europenilor sau ai Bucureştiului“.

În momentul de faţă, arhitectura viitorului plen de la Chişinău va fi următoarea: PSRM – 35 de mandate, PDM – 30, Blocul ACUM – 26, Partidul Şor – 7 şi 3 deputaţi independenţi. Marea surpriză o constituie ieşirea din prim plan a PCRM, PL, PLDM şi formaţiunilor civice pro-unioniste.

În ciuda acest context, politologul și expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu a declarat pentru PSNews.ro că există trei scenarii post-electorale în Republica Moldova. Astfel,  democratii ar putea ademeni deputati din celelalte partide, pentru a forma o majoritate, PDM și PSRM ar putea crea o alinață sau am putea avea alegeri anticipate. “Trebuie spus că rezultatele sunt din start surprinzătoare. Ele nu confirmă sondajele de opinie care s-au publicat în ultimul an. Există deja această coaliție dintre PSRM și PDM. Ea funcționează și mai e nevoie doar de a o legaliza. În privința formării viitorului politic pe termen scurt în Moldova sunt în acest moment doar trei scenarii. Un scenariu ar fi în acela în care Partidul Democrat să fure deputați din alte facțiuni. Dacă ne uităm pe cifre ar mai avea nevoie doar de 11 deputați pe care să îi fure de la socialiști și de la ACUM.

În al doilea scenariu s-ar crea o coaliție între PDM cu PSRM, pe partea stângă, centru-stânga. A treia varianță fiind alegeri anticipate la vară”, a precizat Armand Goșu.

Surse politice de la Chişinău au declarat în presa de peste Prut că dialogul între socialişti şi democraţi este constant în aceste zile, deşi aceştia au anunţat oficial că nu poate fi vorba de nicio negociere până la rezolvarea contestaţiilor depuse în şase circumscripţii unde candidaţii socialiştilor au pierdut la diferenţe mici de voturi.

Că dialogul dintre PSRM şi PDM există nu mai este un secret pentru nimeni. Acest lucru i-a permis preşedintelui Igor Dodon să vină cu propunerea realizării unei coaliţii extinse PSRM-PD-ACUM în viitorul Parlament (scenariu imposibil din mai multe motive). Rezultatul obţinut de Dodon în urma celor 22 de vizite efectuate la Moscova fusese infim – doar 35 de mandate. Socialiştii ştiu acum că au câteva probleme în relaţia cu Rusia şi că orice alianţă deschisă cu PDM-ul lui Plahotniuc ar fi una fatală pentru socialişti. Probabil că aceştia din urmă vor prefera o scindare a partidului între «trădători» care vor migra spre PDM (circa 16 deputaţi) şi «loialii» care se vor regrupa în jurul Zinaidei Greacanîi şi a lui Bogdan Ţîrdea“, au declarat surse politice de la Chişinău. În ciuda consumării alegerilor parlamentare, situația de la Chișinău rămâne în linii mari incertă. Lipsa unei majorități simple duce la necesitatea formării unui guvern de coaliție, iar negocierile continuă și în prezent. Mizele sunt mari, iar actorii politici știu lucrul acesta. Rămâne de văzut cum se va rezolva situația și cine va guverna în final țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *