Skip to content
Internațional

Politologul Armand Goșu descifrează evenimentele de la Moscova: Lucrurile acestea țin de menținerea la putere a lui Putin și după 2024

tvr.ro
" "

Politologul Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, este de părere că evenimentele de la Moscova au legătură cu două lucruri. Pe de o parte, Putin încearcă să răspundă presiunilor din societate, ale opiniei publice și ale elitei rusești, trăgându-l pe ex-premierul Medvedev pe linie moartă, în urma repetatelor eșecuri privind reformele. Pe de altă parte, președintele rus încearcă să rezolve problema succesiunii din 2024, modificând Constituția, astfel încât el să își succeadă sieși.

„Dacă facem o analiză asupra a ceea ce se întâmplă la Moscova, trebuie să vedem totul, să ne uităm și la demisia premierului Medvedev, dar și la anunțul privind reforma Constituției. Din punctul meu de vedere, lucrurile acestea țin de menținerea la putere a lui Vladimir Putin, controlul puterii de către acesta sau apropiații lui și după anul 2024, când se epuizează al patrulea mandat prezidențial al lui Putin. Restul sunt detalii tehnice.

" "
" "

Noi însă, în acest moment, nu putem desluși cum se articulează proiectul lui Putin de modificare a Constituției, încotro va merge schimbarea regimului politic. Deci în acest moment știm prea puține lucruri. Dar cred că schimbarea lui Medvedev, anunțarea acestei reforme constituționale, s-au făcut sub presiunea opiniei publice și o presiune care vine din partea elitei ruse care e tot mai nemulțumită de creșterea tensiunilor în societate. După alegerile prezidențiale din 2018, reforma pensiilor a stârnit foarte multă neîncredere. Premierul Medvedev este urât după șase ani de tentative de reforme eșuate.

Deci, într-un fel, Putin răspunde și opiniei publice, scoțându-l pe Medvedev din scenă și trimițându-l undeva în margine, fără nicio putere semnificativă, iar pe de altă parte anunță și această reformă, încercând să-și urmărească obiectivul său care este modificarea Constituției și rezolvarea problemei succesiunii din 2024, pentru că Putin pregătește terenul ca el să-și succeadă sie însuși”, a precizat politologul pentru PSNews.ro.

Guvernul Rusiei a demisionat miercuri pentru a permite schimbări majore ale prevederilor constituționale transmite TASS citându-l pe premierul demisionar Dmitri Medvedev.

Concret, fără a da prea multe detalii, agenția de știri TASS anunță că președintele Vladimir Putin i-a mulțumit lui Medvedev și guvernului său pentru toată activitatea depusă și că i-a acceptat demisia.

Această demisie îi permite liderului de la Kremlin să tracă la implementarea schimbărilor constituționale de care amintise cu doar câteva ore înainte în discursul său în fața Parlamentului.

Anunțul a venit la scurt timp după ce Putin și-a ținut discursul anual în fața parlamentarilor. Liderul de la Kremlin a propus organizarea unui referendum pentru schimbarea Constituției Federației Ruse în sensul sporiri puterii prim-ministrului și a parlamentului în defavoarea președintelui. Această modificare ar putea fi una dintre măsurile pentru a limita din puterile viitorului președinte după ce Putin va pleca de la Kremlin în 2024.

Putin a declarat miercuri că vrea să acorde camerei inferioare a Parlamentului atribuția de a nominaliza premierul împreună cu alte responsabilități, însă a adăugat că vrea să mențină un sistem prezidențial puternic.

Putin a anunțat că Medvedev va primi un nou post, acela de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, condus de Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *