Skip to content
Politică

Politologul Armand Goșu, despre tensiunile dintre România și R. Moldova: Nu e un conflict diplomatic real, ci o schemă devenită clasică

TVR
" "

Tensiunile diplomatice dintre R. Moldova și România par a se accentua zilele acestea. Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea, în urma unor afirmații „denigratoare la adresa României” făcute pe o rețea socială de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu

Conferențiarul universitar Armand Goșu, specialist în spațiul ex-sovietic, este de părere că disputa dintre București și Chișinău nu este un conflict diplomatic real, ci mai degrabă Chișinăul atrage România în competiția politică internă de peste Prut, aceasta fiind o schemă deja clasică.

" "
" "

„Ca să înțelegem ce se întâmplă, trebuie să analizăm scena politică de la Chișinău. După formarea în noiembrie a majorității socialisto-democrate care susține guvernul Chicu, a început o hemoragie controlată de deputați democrați, care au părăsit partidul, trecând în opoziție. Facțiunea tot mai subțire a PDM a strâns rândurile în jurul liderului fondator Dumitru Diacov și fostului premier Filip, continuând să susțină guvernul Chicu. Această stranie trecere de la putere în opoziție este probabil rezultatul faptului că deputații erau pur și simplu cumpărați. Astfel majoritatea parlamentară de la Chișinău, s-a tot subțiat, unii spunând că astăzi nici nu mai există. Căderea guvernului Chicu ar fi amânată doar de dificultatea construirii unei noi coaliții.

Nu e un conflict diplomatic real, oricâți ambasadori moldoveni vor fi chemați la MAE, ci este o schema devenită clasică, în care oligarhi, moguli, partidele politice de la Chișinău atrag România în competiția politică internă de acolo. Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru 1 noiembrie. Mai sunt doar 4-5 săptămâni până la vacanța de vară, când s-ar mai putea da jos guvernul Chicu și pune altul în loc. Cum s-a infectat un deputat cu coronavirus s-au sistat lucrările Parlamentului până ce membrii lui vor fi testați de COVID-19. Chicu mai câștigă astfel o săptămână. Dar e limpede că a început asaltul final asupra guvernului și majorității actuale, în care Bucureștiul e utilizat pe post de bâtă”, a precizat politologul Armand Goșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *