Skip to content
Puterea Știrilor Video

Politologul Cristian Pîrvulescu: 2000 de primari sunt înspăimântați că o reformă administrativă ar putea să le desființeze posturile

biografiialese.blogspot.com
" "

Decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, a declarat la ”Puterea Știrilor” că alegerile locale de anul viitor sunt extrem de importante pentru PSD, pentru că, în cazul unui rezultat slab, social-democrații au șanse mari să piardă și alegerile parlamentare.

”Majoritatea primarilor PSD sunt din zona rurală. Dacă vă uitați pe alegerile din 2016, veți vedea că zona rurală a dominat ca prezență zona urbană. Deci primarii și-au adus zestrea lor electorală și au primit în schimb de la Dragnea ceea ce așteptau: măriri de salariu, resurse, care au afectat dezvoltarea României. Dacă nu vor câștiga alegerile locale, nu vor putea spera foarte mult la alegerile parlamentare. Și invers”, a spus Pîrvulescu, la ”Puterea Știrilor”.

" "
" "

Pe de altă parte, este de părere politologul, PNL-ul ar trebui să devină un partid important, deoarece a câștigat alegerile europarlamentare, însă acestea nu au avut o miză în politica internă, a câștigat alegerile prezidențiale, dar nu au o reflectare în parlament, așa că ar putea deveni important în momentul în care devine primul partid al alegerilor locale din România. Problema este însă că politicienii din teritoriu, cei implicați în alegerile locale, nu au ideologie, ci au o singură viziune și anume ca resursa guvernamentală să ajungă cât mai repede la ei.

„Nu au bani, sunt 2000 de localități care sunt falimentare, care nu ar trebui să existe. E o reformă locală întârziată, deci noi avem 3400 de localități și mai mult de jumătate dintre ele nu au resurse. O localitate a fost înființată pentru că avea capacitatea să se gestioneze singură. Nu este o problemă a Guvernului central să asigure funcționarea unei localități”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Politologul spune că dacă nu mai sunt argumente economice ca aceste unități administrativ teritoriale să existe, nu mai trebuie să existe. Nu înseamnă că oamenii trebuie să dispară, ci că trebuie să gândim o altă organizare administrativă pentru acele organizări.

”Vorbim de 2000 de primari care sunt înspăimântați că o reformă administrativă ar putea să le desființeze posturile, vă dați seama că vor lupta cu energie și aici vom vedea cât de talentați, cât de inteligenți vor fi PNL-iștii, pentru a-i putea convinge că interesul național e mai important decât interesul local”, a completat Pîrvulescu.

Pe de altă parte, diaspora nu numai că a votat, dar a influențat și votul din România, spune politologul, iar românii care au plecat din țară, din unele județe chiar până la jumătate din populație, au transmis semnale clare din diaspora către cei care au rămas acasă, cam cum ar trebui să voteze.

„Practic, au fost dezavuați în județele lor cam toți liderii PSD, cu excepția a trei județe din Oltenia, acolo unde gradul de sărăcie e foarte mare. Putem să spunem că e un vot social, sau putem spune că gradul de dependență al electoratului rural din acele zone față de primari e foarte mare. Și cred că mai degrabă a doua ipoteză e cea care explică de ce s-a votat așa. Județele sărace din Moldova nu au votat așa de mult, pentru că sunt depopulate”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *