Skip to content
Politică

Politologul Cristian Pîrvulescu analizează criza politică din Moldova. Legăturile oligarhului Plahotniuc cu România

Criza constituțională continuă în Moldova, o țară recunoscută pentru instabilitatea politică. În Parlamentul de la Chișinău au fost prezentate, marți, modificările propuse de noua majoritate PSRM – ACUM la legea privind procuratura Republicii Moldova. Totuși Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc continuă să vadă drept ilegitim guvernul condus de Maia Sandu, cu toate că mai multe ambasade, precum cea a Statelor Unite și a Rusiei au recunoscut legitimitatea acestui guvern.

În aceste condiții situația politică de la Chișinău rămâne extrem de tensionată și volatilă, dialogul politic fiind singurul mijloc de detensionare a crizei. Politologul Cristian Pîrvulescu a analizat pentru PSNews.ro care sunt principalele cauze ale crizei constituționale din Moldova, indicând și legăturile de culise dintre oligarhul Plahotniuc și guvernul de la București.

" "
" "

“În Republica Moldova, articolul 85 din Constituție specifică foarte precis când Parlamentul poate fi dizolvat, respectiv la 3 luni după ce nu se formează Guvernul, dar cu unele condiții. Una e o consultare cu partidele politice pe care Dodon a avut-o, plus că aceasta este opțională. Ori președintele a consultat fracțiunile parlamentare și nu a dizolvat Parlamentul constatând că Parlamentul ajunge la o soluție negociată și anume formarea unei majorități, alegerea unui președinte al Parlamentului, a unui premier și respectiv validarea unui guvern.

În situația politică de la Chișinău este vorba despre disperarea unui lider susținut din păcate din România în diferite momente, de diferiți politicieni, Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, partea socialiștilor europeni. Acesta încearcă să provoace alegeri anticipate pentru că poate controla suficient de mulți alegători astfel încât să rămână la guvernare. El nu își poate permite să plece de la guvernare exact ca și PSD-ul în România. Legătura dintre politicienii din cele două țari a fost foarte strânsă. De multe ori Plahotniuc a influențat strategiile și tacticile de la București și invers, inclusiv în ceea ce privește acțiunile Curții Constituționale”, a conchis politologul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *