Skip to content
Magazin

Politologul Cristian Pîrvulescu: Democrația ateniană s-a prăbușit în urma unei pandemii

Inquam Photos / Octav Ganea

Politologul Cristian Pîrvulescu crede că lumea în care vom trăi nu va mai fi aceeași după încheierea actualei pandemii și va trebui să ne adaptăm.

Alte pandemii în istorie s-au remarcat prin evenimente fenomenale, spre exemplu Imperiul atenian, democrația ateniană, s-a prăbușit în urma unei pandemii în 430 î.H. În egală măsură, Imperiul roman s-a prăbușit în urma unor epidemii care au apărut pe fondul unei încălziri climaterice. Nu-i așa că seamănă puțin situația? Pe de altă parte, acum 100 de ani, gripa spaniolă, care a venit odată cu sfârșitul Primului Război Mondial, a schimbat și ea istoria. Deci, putem să ne așteptăm la schimbări, dar sunt convins că avem mai multe posibilități să rezistăm” – a comentat profesorul Cristian Pîrvulescu la digi24.ro.

" "

Este foarte important, însă, cât de repede se va mișca știința, atrage el atenția. Pe măsură ce vor exista soluții științifice, lucrurile vor fi depășite mai repede și cu cât se va încheia mai repede criza, cu atât situația se va putea stabiliza. Nu vom mai fi în aceeași lume, așa cum n-am mai fost în aceeași lume după criza din 2008, așa cum atentatele din 11 septembrie 2001 ne-au marcat, spune Cristian Pîrvulescu.

Dar pe de altă parte, nu vom fi nici în altă lume. Va trebui, deci, să ne obișnuim să trăim cu pericole de genul acesta și să ne adaptăm. Eu cred că tragedia pe care o trăim, miile de morți de care aflăm zilnic ar trebui să ne ajute să ne adaptăm și să înțelegem că din orice situație de genul acesta putem învăța. Și cred că am învățat deja destul de multe, în România și aiurea.  Vă dau un exemplu: debirocratizarea și informatizarea sunt în plină mișcare acum, școlile, universitățile trebuie să se adapteze, instituțiile publice se deschid. A fost o rezistență extraordinară la debirocratizare, dar acum suntem obligați să ne adaptăm. Și probabil foarte multe schimbări de genul acesta vor apărea”, a arătat politologul.

Până atunci, în speranța că vom ajunge să ne imunizăm măcar 50, dacă nu 60 la sută din populație, va trebui să trăim cu virusul și să învățăm să-l stăpânim. Pentru tineri, poate părea simplu. În realitate, însă, este foarte dificil, pentru că nu doar viața economică, ci și viața socială, psihicul nostru este afectat.

„Astăzi plătim corupția și birocrația care au dus la blocarea sistemului sanitar din România. Noi redescoperim acum cu groază situația din spitale, dar ea este consecința unor politici greșite care s-au făcut vreme de zeci de ani, situația este gravă încă dinainte de căderea comunismului”.

Pe plan politic, în primul moment, cei care se află la putere de obicei câștigă. Dacă ne uităm la sondaje, Conte în Italia, Macron în Franța, Sanchez în Spania, Boris Johnson la Londra au câștigat puncte serioase, chiar și Donald Trump. Acesta este primul moment, apoi apar nemulțumirile, apar presiunile. În majoritatea țărilor există un pact, că în perioada epidemiei nu vor fi dezbateri politice intense. Dar ele se vor dezgheța imediat ce carantina va intra spre final.

Nici nu se va încheia total carantina, că lupta politică va reveni – spune profesorul Pîrvulescu.

Și atunci, vom vedea, pe de o parte, populiștii care vor specula, așa cum au făcut-o și după criza din 2008 și au câștigat enorm de mult, vom vedea partide de opoziție care vor încerca să profite, nu sunt convins să vom vorbi despre o schimbare radicală a politicii, dar sunt sigur că problemele sociale care au fost neglijate cel puțin de două decenii, cu toată criza economică pe care am avut-o acum 12 ani, vor fi pe agendă” – arată politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *