Skip to content
Politică

Politologul Cristian Pîrvulescu explică de ce au scăzut PNL și PSD în sondaje. Cine este principalul câștigător

psnews.ro

Decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, a explicat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, rezultatele ultimului sondaj de opinie realizat de IMAS, care poziționează cele mai mari partide din România pe un trend descendent. Politologul atrage atenția că sondajul a fost realizat înainte ca epidemia de coronavirus să explodeze în România, astfel că cifrele sunt „total irelevante”.

„Vorbim despre un sondaj făcut acum o lună, înainte ca povestea cu COVID-19 să explodeze. Acest sondaj este în momentul de față total irelevant. El vorbește despre starea de spirit înaintea începerii panicii. Panica a început în jur de 8 martie, atunci s-au devalizat pentru prima dată magazinele. Sigur, el e interesant în sensul că indică o anumită tendință care nu este surprinzătoare pentru momentul respectiv”, spune Cristian Pîrvulescu.

Totodată, decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA a precizat că cel care va câștiga capital de imagine după această perioadă este președintele României, Klaus Iohannis. „El este cel care comunică cel mai mult. A comunicat și în fața Spitalului de campanie și această comunicare îi asigură pe oameni că există o minimă protecție”, spune Pîrvulescu.

Nu în ultimul rând, politologul a susținut că PSD decontează faptul că nu au fost construite spitalele regionale promise.

„În general, o situație de genul acesta depinde foarte mult de receptarea în media în favoarea celor care se află la guvernare, în special a unei persoane. Spre exemplu, Conte în Italia a câștigat enorm de mult, deși Conte este un personaj politic absolut insignifiant, el nici măcar nu era politician înainte de a deveni prim-ministru în 2018. Acum, datorită rolului administrativ pe care l-a avut, a depășit 50% încredere. Pe de altă parte, Partidul Democrat, care este fostul partid de guvernare, a recuperat foarte bine în această perioadă. În SUA, Trump și-a întărit poziția. Are cea mai bună imagine de la începutul mandatului său, undeva între 50%-52%.

Va fi aceeași situație cu siguranță și în cazul lui Klaus Iohannis. El este cel care comunică cel mai mult. A comunicat și în fața Spitalului de campanie și această comunicare îi asigură pe oameni că există o minimă protecție. În același timp, suntem cam ca în Spania. Există și o reacție a opoziției. În Spania, imaginea primului ministru se consolidează, iar imaginea Guvernului este puternic atacată de opoziție, care încearcă să profite de situația aceasta și de creșterea numărului de cazuri. E greu de spus ce se va întâmpla în momentul acesta.

Vorbim despre situația spitalelor din România, nu avem spitale care să trateze coronavirusul. Cine a împiedicat construcția spitalelor regionale? PSD. Spitalele regionale în acest moment ar fi fost o soluție evidentă a României. PSD nu avea cum să câștige.”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu.

PNL și PSD decontează criza cauzată de coronavirus

Amintim că PNL este cotat la 36,7% în intențiile de vot din luna martie, în scădere cu patru puncte procentuale față de luna precedentă pe fondul crizei provocate de coronavirus, potrivit barometrului lunar realizat de IMAS la comanda Europa FM.

Liberalii nu sunt însă singurii care decontează criza din sănătate, în aceeași situație aflându-se și PSD, partid aflat la guvernare până în noiembrie anul trecut. Social democrații sunt cotați în luna martie cu 23,9% în intențiile de vot, în scădere cu două procente față de februarie.

DETALII AICI: SONDAJ IMAS Cine pierde și cine câștigă în plină epidemie de coronavirus. Cum stau partidele în intențiile de vot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *