Skip to content
Puterea Știrilor Video

Politologul Cristian Pîrvulescu: Klaus Iohannis câștigase alegerile prezidențiale încă din 26 mai

Inquam Photos / George Calin

Politologul Cristian Pîrvulescu spune la „Puterea Știrilor” că în acest moment, președintele reales, Klaus Iohannis, este mai mult decât PNL și USR, el este un fenomen în sine.

„Este un politician care nu vorbește, care nu electrizează prin discursuri, dar care atrage votul. Este un strateg, care a gândit un fel de război de poziții din vreme și a câștigat etapă cu etapă. Din punctul meu de vedere, primul tur al alegerilor prezidențiale a fost referendumul din 26 mai, câștigat clar, a fost o inițiativă strategică riscantă, deci în 26 mai, Klaus Iohannis câștigase deja alegerile prezidențiale. Scorul acela pusese deja PSD într-o situație foarte complicată, suntem în continuarea acelei strategii. Dacă până acum Klaus Iohannis a strâns voturi, acum are atât de multă putere și legitimitate, încât va trebui să și creeze ceva, responsabilitatea este direct egală cu voturile sale?” se întreabă Pîrvulescu.

Decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA se întreabă ce mai rămâne din PNL, dacă dispare Klaus Iohannis?

„El este cel în jurul căruia s-au unit două partide care erau incompatibile și care au avut o mare dificultate să creeze o organizație comună, PNL și PDL. Astăzi vedem mai puțini PDL-iști în prim-planul PNL-ului și pentru că Orban a câștigat alegerile din interior și vine din fostul PNL oricum, această imagine de partid, care nu și-a rezolvat problemele interne, va continua să existe, iar realitatea e pe teren.

Politologul Cristian Pîrvulescu e convins că nu vor fi surprize la alegerile de anul viitor, pentru că Klaus Iohannis este încă un politician activ, dar probleme se pot ridica în 2024, an în care vom avea toate alegerile: locale, europene, parlamentare și prezidențiale.

„În 2024, Iohannis nu va mai putea candida la alegerile prezidențiale, se va retrage. Va trebui PNL să își găsească propriul său echilibru și propria sa vocație. Sub protecția lui Klaus Iohannis a supraviețuit și s-a reconstruit, dar de aici și până la a deveni un partid instituționalizat de sine stătător, mai e încă destul de mult”, conchide Pârvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *