Skip to content
Politică

Politologul Cristian Pîrvulescu nu crede în varianta alegerilor anticipate: Se va forma un guvern în jurul PNL

psnews.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a precizat pentru PSnews, după adoptarea moțiunii de cenzură în Parlament, că noul guvern se va forma cu siguranță în jurul PNL, deoarece aceasta a fost și dorința președintelui Klaus Iohannis. Acesta a adăugat că aproape nici un partid nu este interesat în actualul context de alegeri anticipate, prin urmare e greu de crezut că se va ajunge la ele. Nu în ultimul rând, politologul a enumerat și trei avantaje majore ale noului guvern.

În mod clar se va forma un guvern în jurul PNL, pentru că președintele Klaus Iohannis a promis foarte clar lucrul acesta și suntem obișnuiți ca atunci când vorbim de Klaus Iohannis să se țină de cuvânt. Deci guvernul va fi în jurul PNL sau va fi un guvern minoritar PNL, cu sprijin din partea unora sau a altora.

Nu cred că vor fi alegeri anticipate. PSD, ALDE, Pro România și cred că nici UDMR nu sunt interesate de alegeri anticipate în contextul actual, va fi un guvern PNL care va fi relegitimat, dacă va apărea înainte de alegerile prezidențiale sau între cele două tururi, de alegerea lui Klaus Iohannis, în măsura în care acesta va fi reales cu un scor foarte important și va beneficia de lunile acelea de grație pe care electoratul le oferă pentru a putea obține câteva lucruri.

Acest guvern nou va avea, în principiu, trei avantaje. În primul rând, nu este un guvern tehnocrat, deci are un sprijin politic. În al doilea rând, este un guvern care pregătește alegerile locale pe care le și poate câștiga. Și nu în ultimul rând, poate folosi la maximum moțiunile de cenzură pentru a atinge obiective care sunt așteptate și de electorat, de exemplu, desființarea Secției Speciale”, a precizat pentru PSNews.ro politologul.

Parlamentul a adoptat joi moțiunea de cenzură cu 238 voturi „pentru” dintre cele 242 exprimate. Au fost și 4 voturi împotriva demiterii, în contextul în care parlamentarii PSD au fost în sală dar nu au votat. Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va convoca consultări cu partidele parlamentare și va desemna un alt premier care să formeze un nou Cabinet.

Dacă noul Cabinet primește 233 de voturi în Parlament, va fi învestit și poate asigura guvernarea până la alegerile parlamentare. Dacă însă Parlamentul va respinge prin vot două Cabinete consecutiv, se declanșează alegeri anticipate. Așadar, rămâne de văzut cine va prelua guvernarea și ce soluții vor adopta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *