Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir anticipează un nou blocaj politic: O moțiune de cenzură nu are șanse de reușită, iar CCR e prea politizată

Timpolis

Viorica Dăncilă încearcă cu orice preț să mențină PSD la putere, în ciuda faptului că aliații din ALDE au ieșit de la guvernare. Premierul a început acum o strategie de curtare a disidenților din ALDE, cărora le oferă funcții importante în stat. Strategia pare să dea roade până acum, de vreme ce Teodor Meleșcanu și Grațielei Gavrilescu au părăsit deja barca lui Călin Popescu Tăriceanu, în ciuda faptului că acesta îi amenință cu excluderea din partid.

Politologul Ioan Stanomir este de părere că Dăncilă evita cu orice preț trecerea acestor numiri prin Parlament. El a precizat că președintele îi poate solicita premierului să facă acest lucru, dar Dăncilă ar putea să nu țină cont de această recomandare, lucru care ar duce în continuare la un blocaj.

”Acești miniștri care reapar în cabinetul Dăncilă, reapar în nume propriu, ei fiind dezavuați de președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Din acest punct de vedere, președintele Iohannis este în drept să refuze acest curs propus de doamna Dăncilă și să-i solicite să treacă prin Parlament. Dar, doamna Dăncilă probabil nu va ține cont de recomandările președintelui, astfel că vom avea în continuare un blocaj.

Iar acest blocaj nu poate fi rezolvat după părerea mea foarte ușor, pentru că la ora actuală, așa cum cifrele de la Senat o indică, o moțiune de cenzură nu are șanse de reușită. Astfel încât acest cabinet, evident afectat de pierderea unei părți din sprijinul parlamentar, va continua să funcționeze în pofida deplorării procedurilor constituționale.

Nu cred că rezolvarea ar putea veni nici de la Curtea Constituțională, deoarece aceasta este într-o măsură semnificativă dependentă de majoritatea parlamentară PSD și este dificil de spus cum vor evolua lucrurile”, a precizat politologul pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *