Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir descifrează planurile PSD – Pro România: Noua strategie anunță o coaliție sudată de interese comune

Facebook

Întâlnirea de zilele trecute dintre liderul PSD, Marcel Ciolacu și președintele Pro România, Victor Ponta, el însuși fost președinte al PSD, anunță formarea unui front comun împotriva PNL. Totuși, dincolo de aceste aspecte strategice, există și alte interese de natură personală care determină această apropiere.

Politologul și profesorul universitar Ioan Stanomir este de părere că întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Victor Ponta anunță o coaliție PSD-Pro România, sudată de interese comune și o solidaritate între actualul președinte al PSD și fostul președinte și premier al social-democraților.

“Aș începe prin a spune că în pofida predicțiilor care păreau să sugereze un cataclism ce i-ar fi fost fatal, PSD continuă să fie cea mai redutabilă dintre forţele opuse modernizării statului. În ceea ce privește natura cordială a relaţiilor pe care PSD, sub Marcel Ciolacu, le întreține cu Victor Ponta, noua strategie nu face decât să anunțe o coaliție sudată de interese comune. Reîntâlnirea, pe aceeași scenă, dintre Marcel Ciolacu și Victor Ponta reafirmă în fapt solidaritatea pesedistă, dincolo de graniţe. În cele din urmă, în pofida conflictelor, perspectivele reunificării sunt mai mari ca niciodată”, a explicat acesta pentru PSNews.ro

În ceea ce privește opoziția PSD față de alegerea primarilor în două tururi, profesorul Stanomir consideră că ea ține de baza partidului, întruchipată de guvernarea locală. Având asigurat acest suport, PSD poate trece peste intervalul în care se află în opoziție.

“Pentru PSD, alegerea în favoarea unui singur tur la desemnarea primarilor este cât se poate de naturală. Divizarea opoziţiei îi oferă o şansă de consolidare neaşteptată. Guvernarea locală, întruchipată de primarii şi de preşedinţii de consilii judeţene, este temelia pe care se ridică acest partid. De aceea cred că PSD poate trece peste un interval de opoziţie parlamentară atâta vreme cât fiefurile sale locale sunt intacte. În acelaşi timp, neutralitatea binevoitoare a statului pe care l-a controlat este un alt factor ce limitează prejudiciile ieşirii de la guvernare”, a mai spus profesorul Ioan Stanomir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *