Skip to content
Politică

Politologul Ioan Stanomir explică ce urmează după îndepărtarea PSD de la guvernare: Viorica Dăncilă a devenit istorie!

Timpolis

Al șaselea guvern din ultimii cinci ani intră de astăzi în acțiune. Pentru prima oară din perioada interbelică – adică după mai bine de 80 de ani – liberalii, conduși de Ludovic Orban, se află singuri la guvernare. Ultimul guvern PNL a fost condus, până în decembrie 1937, de Gheorghe Tătărescu.

Politologul Ioan Stanomir atrage însă atenția asupra faptului că, deși Viorica Dăncilă este istorie după instalarea guvernului Orban, PSD rămâne capabil de regenerare.

Totuși, înlăturarea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria poate duce la o scădere a ponderii social-democraților în Parlament.

“O dată cu votarea cabinetului prezidat de Ludovic Orban, Viorica Dăncilă a devenit istorie. Totuși, dincolo de Viorică Dăncilă se află vehiculul de care s-a slujit în opera ei de mutilare instituţională. PSD rămâne, în pofida votului de ieri, un formidabil şi tenace obstacol.

În egală măsură, PSD poate fi redus la irelevanţă dacă reforma actului de guvernare are cu adevărat loc.

Partidul Social-Democrat este capabil de regenerare atâta vreme cât mediul său familiar de dezvoltare va fi păstrat intact. De aceea, înlăturarea Vioricăi Dăncilă nu este şi sfârşitul PSD, dar poate fi debutul unui interval istoric care să însemne scăderea dramatică a ponderii sale”, a explicat politologul pentru PSNews.ro

Ludovic Orban, noul premier al României

Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului. Din totalul 465 de parlamentari, s-au înregistrat 240 voturi, a anunţat senatorul Silvia Dinică.

Preşedintele PNL Ludovic Orban este un om politic român, în vârstă de 56 de ani, absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi absolvent de studii politice al SNSPA, din 1993. Orban a fost ministru al Transporturilor în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu şi viceprimar al Capitalei între 2004 şi 2007.

Acesta a avut două mandate de deputat din partea Partidului Naţional Liberal între 2008 şi 2016, şi a ocupat de două ori funcţia de vicepreşeinte al Camerei Deputaţilor (între 2019 şi 2011 şi în 2016). De asemenea, preşedintele liberalilor a mai ocupat şi funcţii în Guvern, fiind Secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici(2000-2001) şi secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului(1999-2000).

În anul 1996 a ocupat o funcţie de consilier local la sectorul 1 Capitalei, iar între 1992 şi 1996 a fost consilier local la sector 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *